13.11.2020 - 06:00
Entrevista d’Elena Calzada
Treballar perquè les bandes catalanes puguin tornar a escoltar-se als carrers i places i auditoris, després de l’aturada forçada que està sent la pandèmia. És el gran repte que té per endavant Joan Cañagueral, el nou president de la Federació Catalana de Societats Musicals, una entitat que representa 50 bandes, 2.600 músics, més de 7.000 socis arreu de Catalunya i que, com moltes entitats de cultura popular, s’ha vist molt tocada per la Covid. Per sobre de la problemàtica i la complexitat del moment, Cañagueral destaca la unió i la capacitat de treball del col·lectiu.
Cañagueral, que substitueix a Josep Parés, confessa que va entrar en el món de les bandes tard, “amb més de trenta anys”, però des de llavors ha estat sempre vinculat a elles, primer des de l’Agrupació Musical l’Emburgada del Perelló –on va començar com a músic de tuba i després va acabar dirigint-la durant tres anys–, i després treballant com a membre de la Junta de la FCSM durant més de vuit anys.
Com esteu vivint a les bandes de música la pandèmia i les restriccions sanitàries?
Hem patit molt. Algunes bandes estan fent assajos i algunes activitats, amb totes les mesures, però altres no. Hi ha formacions que havien començat a reprendre algunes actuacions, com el Concert de tardor a Santpedor o el Cicle de Música de Ciutat d’Amposta, però s’han hagut de cancel·lar, mentre que altres han passat algunes activitats al format digital. El principal problema és que moltes entitats no tenen local propi, i assagen en espais cedits municipals, i els ajuntaments ho han paralitzat tot.
Com mesures vau prendre des de la Federació per adaptar-vos a les restriccions?
Des de la Federació des del primer moment vam treballar per la represa, i vam proporcionar a totes les entitats un kit sanitari, amb termòmetres per prendre la temperatura, gel, mascaretes, etc. I simultàniament, vam generar un protocol d’actuació, que vam lliurar a la direcció general de Cultura Popular i que, més tard, va ser aprovat pel Procicat. És un document que recull des de la distància que han d’estar els músics dalt de l’escenari fins a com fer servir les mascaretes, etc., per garantir la seguretat en els assajos, concert… tant als músics com als espectadors.
Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu fent clic aquí