Joan Armenteras, Ràdio Flaixbac i Ràdio Bernicarló, premiast en els 22ns Premis Ràdio Associació

  • Jordi Armenteras, 'El matí i la mare que el va parir' i 'Veus de casa', de Ràdio Benicarló, entre els guardonats

VilaWeb
VilaWeb – Agències
20.05.2022 - 01:34

La gal·la d’entrega dels 22ns Premis Ràdio Associació ha rubricat aquest dijous a Barcelona el reconeixement de l’entitat als millors espais i professionals radiofònics de l’any, segons el seu jurat. Jordi Armenteras (millor professional), ‘El matí i la mare que el va parir’, de Ràdio Flaixbac (millor programa) i ‘Veus de casa’, de Ràdio Benicarló (millor programa de ràdio local) han recollit la seva estatueta, com ho ha fet també el TN Comarques de TV3 amb el premi especial audiovisual Guardó 1924. Tot i alguna concessió a l’entreteniment, enguany els premis han posat èmfasi en la ràdio informativa i l’actualitat, amb un leitmotiv que resa ‘Temps convulsos’.

Els Premis Ràdio Associació volen ser expressió de la realitat social a tota l’àrea de parla catalana. D’aquí els seus diferents apartats: Local, nacional, inclusiva, a la professionalitat, l’excel·lència. A més, enguany els premis s’han centrat -més que en altres ocasions- en la ràdio informativa.

En la seva salutació abans del lliurament dels premis, el president de Ràdio Associació de Catalunya, Jordi Margarit, s’ha referit al paper de la ràdio com a referència informativa “per excel·lència” en els “temps convulsos” d’avui. Margarit ha dit que el mitjà fuig de “concessions al dramatisme d’altres mitjans i encara més, lluny de paranoies conspiratives de les xarxes”. La ràdio en català, ha afegit, és líder “no per ser feta en català sinó perquè en català, es fa la millor ràdio”.

Jordi Armenteras, un “periodista tot terreny” (en expressió de Margarit) vinculat a RAC1, ara des de Madrid (i recentment enviat especial a Ucraïna) ha rebut el premi al millor professional de ràdio. En el seu discurs el periodista ha fet una defensa del mitjà i la seva credibilitat en aquests moments, alhora que ha reivindicat que és el mitjà amb més seguiment en català. “L’excel·lència” del nou format radiofònic ‘La Torre de Vidre’, de Catalunya Ràdio, també ha estat premiada, i el cap de continguts de l’emissora, Santi Faro, ha manifestat que la ràdio ha “obert camí” innovant amb el vell format de la ràdio-novel·la.

El programa veteraníssim dels matins ‘El matí i la mare que el va parir’ (Flaixbac) ha rebut el premi al millor programa de ràdio nacional. El seu presentador, Carles Pérez, ha agraït la “llibertat” que li ha donat sempre l’emissora per fer el que han volgut, i ha defensat que amb humor i música “s’arriba a moltes més persones”. També el programa de la ràdio local valenciana Ràdio Benicarló ‘Les veus de casa’, ha estat un dels premiats de la nit, amb el guardó al millor programa de ràdio local.

També han rebut el reconeixement del jurat, a través de mencions de qualitat, ‘Sa Porta’ d’IB3 Ràdio (Programa de ràdio); ‘L’Esport al punt’, de Ràdio Cornellà (Programa de Ràdio Local); ‘Heroïnes Anònimes’, de Tarragona Ràdio (Inclusió); i ‘La veu és màgica’, de Ràdio Caldes (Innovació).

Els altres premiats que han recollit guardó són l’espai de ràdio teatre de Catalunya Ràdio ‘La Torre de Vidre’ amb el premi a l’excel·lència; la secció ‘Il·lustres execrables’ (Malcolm Otero i Santi Giménez) del ‘Via Lliure’ de RAC1 amb el premi a la innovació; el podcast de Betevé ‘Oh my goig’, amb el d’inclusió. D’altra banda, el jurat ha atorgat premis honorífics a Lluís Flaquer, Maria Glòria Farrès i Christian Garcia i al youtuber Pol Bassó.

A l’acte hi ha assistit la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que n’ha fet la cloenda. Borràs ha dit en el seu discurs que la ràdio té un gran futur per endavant, degut a la seva bona salut històrica entre els oients en català, i per la multiplicació de canals i formats que estan arrossegant també els joves. En clau política, la presidenta del Parlament ha agraït a Ràdio Associació que els últims anys es recordés “dels presos”, ha apuntat que “encara hi ha exili i repressió” i ha fet una menció irònica al Catalangate, en referir-se als “sistemes intel·ligents que ens escolten, o no, a vegades no són intel·ligents però també ens escolten”.

També hi ha assistit el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha lliurat un dels guardons, com també ho han fet el secretari de Difusió del Govern, Jofre Llombart, i el de Mitjans de Comunicació, Oriol Duran.

Enguany els guardons han rebut 103 candidatures, una de les edicions amb més concurrència de la seva història. Els guanyadors són una mostra, diu el jurat, “de l’exposició de la realitat des de la diversitat territorial, generacional, de gènere, tècnica o temàtica”. El nom dels guanyadors es va fer públic en una roda de premsa el dia 20 d’abril.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor