Joan Antoni Llinares, triat director de l’Agència Valenciana de Prevenció i Lluita contra el Frau i Corrupció

  • L'advocat Joan Antoni Llinares ha sigut triat este dijous per les Corts Valencianes com a director de l'Agència Valenciana de Prevenció i Lluita contra el Frau i Corrupció, amb 65 vots a favor, 24 en blanc i 5 nuls.

VilaWeb
Redacció
25.05.2017 - 13:55

VALÈNCIA, 25 (EUROPA PRESS)

L’advocat Joan Antoni Llinares ha sigut triat este dijous per les Corts Valencianes com a director de l’Agència Valenciana de Prevenció i Lluita contra el Frau i Corrupció, amb 65 vots a favor, 24 en blanc i 5 nuls.

Entre els candidats a dirigir l’agència estaven el propi Llinares, que segons els grups que l’han votat comptava amb una gran suport social; el periodista Sergi Castillo i el també advocat Antoni Penadés, qui durant la seua compareixença en comissió fa unes setmanes va declinar i va considerar que Llinares era la persona “idònia” per al càrrec.

El model plantejat per Llinares estructura l’agència en tres direccions, una de prevenció, d’anàlisi i d’investigació i una altra d’assumptes jurídics, a més d’una direcció adjunta. El seu plantejament se centra a previndre la corrupció mitjançant una formació tant als funcionaris com als polítics, planteja la creació d’un codi ètic d’obligat compliment i una bústia de denúncies oberta també a la ciutadania i que respecte l’anonimat.

L’organigrama plantejat per Llinares es completa amb un director adjunt, un gabinet de direcció, un de relacions institucionals i un altre d’administració, recursos humans i gestió econòmica. La direcció de prevenció s’encarregaria de la formació tant dels funcionaris, perquè puguen complir bé la seua comesa, com dels polítics electes.

Així, en comissió en les Corts va constatar que en molts casos accedixen sense els coneixements necessaris de “la complexitat” de l’administració perquè sàpien quines responsabilitats tenen dins de les seues competències. Llinares planteja també que les universitats valencianes s’encarreguen d’esta formació.

A més, esta direcció elaborarà mapes de risc i estudiarà “tots els casos” per a traure “ensenyaments” que traslladaran a l’administració, a qui prestarà “assessorament” perquè “els casos de corrupció i frau no es repetisquen”. Per la seua banda, la direcció d’anàlisi i investigació estudiarà totes les denúncies que els arriben tant de funcionaris com de ciutadans.

Per a açò, s’engegarà una bústia de denúncies baix la supervisió de funcionaris “professionals ben seleccionats” capaços de descartar aquelles denúncies “serioses” de les “falses” presentades amb ànim de venjança o difamació”. L’agència garantirà l’anonimat dels denunciants.

Proposa a més crear una direcció d’assumptes jurídics ja que, a diferència de l’agència estatal, la valenciana té capacitat sancionadora, i s’ha d’assegurar “un tractament rigorosos” donada “la delicadesa i complexitat” d’esta funció.

Així mateix, vetlarà per la protecció “efectiva” del denunciant durant i després del procés judicial li prestarà així mateix assessorament, segons va indicar en comissió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor