09.07.2024 - 10:40
|
Actualització: 09.07.2024 - 11:22
El periodista de la Directa Jesús Rodríguez, exiliat a Suïssa d’ençà de final de l’any passat a causa de la persecució al Tsunami Democràtic, té al cap de tornar a casa com més aviat millor, ara que s’ha arxivat la investigació judicial. Ara bé, tot dependrà de les indicacions que li donin els seus advocats. “La meva intenció és tornar com més aviat millor. Estic content de la decisió judicial, però en parlarem amb els nostres advocats les pròximes hores. Veurem si hi ha cap reacció, una última pirueta judicial, i en parlarem entre les persones afectades pel procediment. Prendrem una decisió aviat, però encara no ho hem decidit”, ha explicat en una entrevista a TV3.
Ha avisat que l’arxivament encara no era ferm i que hi havia marge perquè alguna de les parts hi recorregués en contra, de manera que caldrà esperar què passa en aquest cas. A més, ha dit que calia tenir en consideració la possibilitat que l’acusació particular presentés una nova denúncia per a reobrir el cas en forma d’un altre procediment amb els mateixos fets i contra les mateixes persones. “Que s’intentés fer una via Aguirre”, ha dit en referència al jutge que investiga l’operació Vólkhov i que ha obert unes quantes peces separades de la investigació per mantenir-la viva. “És una possibilitat remota, hi ha algun mitjà editat a Madrid que aquest matí ha fet una editorial en aquest sentit, però els nostres advocats ens diuen que seria una maniobra d’instrumentalització de la causa tan grotesca que no tindria cap possibilitat de prosperar”, ha dit. A tot estirar, ha afegit, podria allargar la incertesa pel tancament definitiu de la investigació.
D’altra banda, ha atribuït la decisió de l’Audiència espanyola d’arxivar el cas del Tsunami Democràtic per un error de forma al temor que la causa fos avaluada per la justícia europea si l’hi portaven per tal de no aplicar l’amnistia: “Sense la llei d’amnistia aplicada de manera efectiva, no seríem en aquesta situació, perquè no s’hauria plantejat l’escenari que això arribés a Europa. Precisament, algunes de les lectures que es fan des de Madrid és que la justícia espanyola funciona, que hi ha òrgans que en segona o en tercera instància tenen capacitat d’esmenar els errors que hagi pogut cometre un jutge d’instrucció.” Rodríguez ha remarcat que es parlés d’errors i no pas “d’una voluntat de caminar en un cert sentit per raons polítiques”, que creu “que és el que ha passat”. “L’escenari de l’amnistia ha provocat aquest desenllaç. La por que hi havia de l’esmena del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha decantat la balança de la tensió entre els diferents sectors de la cúpula del poder judicial”, ha dit.
Malgrat els sacrificis personals que ha comportat l’exili, Rodríguez ha dit que les relacions polítiques amb autoritats suïsses i la feina que hi han fet de retruc havien tingut resultats positius. “El jutge García-Castellón també ha intentat de maniobrar contra les accions informatives que fèiem aquí amb algunes organitzacions i estaments internacionals, però no se n’ha sortit. Crec que el factor internacional ha jugat un pes molt important en el desenllaç de la causa”, ha dit. Ara diu que intentaran que tingui resultats i es plasmin en informes i comunicacions del relator de les Nacions Unides. “També amb la part que té a veure amb la definició de terrorisme a l’estat espanyol, i les diferències que hi ha entre el codi penal espanyol i la directiva europea de terrorisme”, ha dit, perquè es van posar com a objectiu polític utilitzar l’exili per mirar d’impedir que “les mobilitzacions acabin en un delicte de terrorisme”.