La JEC prepara el terreny per a ordenar a Borràs la retirada de l’escó a Juvillà

  • Demana a la presidenta del parlament que en deu dies informi de les decisions que ha pres sobre el diputat de la CUP i la seva inhabilitació

VilaWeb
Redacció / ACN
22.12.2021 - 18:08

La Junta Electoral espanyola (JEC) ha demanat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que en el termini de deu dies els comuniqui “les decisions, resolucions o qualsevol altra mesura” que hagi adoptat en relació amb el cas del diputat de la CUP Pau Juvillà, i li dona el mateix període per presentar al·legacions. En l’acord adoptat aquest dimecres, l’àrbitre electoral encara no resol les peticions de PP, Vox i Cs de retirar-li l’acta per la sentència del TSJC que el condemna a sis mesos d’inhabilitació, però cita jurisprudència que va en aquesta direcció.

La JEC cita un article de la llei electoral segons el qual “són inelegibles els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes contra l’administració pública quan aquesta hagi establert la pena d’inhabilitació” i apunta que el delicte de desobediència de Juvillà està inclòs en aquesta mena de delictes.

També esmenta diverses sentències del Tribunal Suprem que, “en un afer anàleg a l’aquí plantejat, van confirmar el criteri sostingut per la JEC en el sentit que les causes d’inelegibilitat establertes” en aquest article de la llei electoral són una “conseqüència automàtica de la pena imposada per la sentència”.

La JEC també argumenta que aquestes resolucions judicials van declarar que no és “competència exclusiva” de la cambra parlamentària la inelegibilitat sobrevinguda i que “davant la seva inactivitat o per qualsevol altra raó, pot actuar l’administració electoral en aplicació directa” de la llei electoral.

Fou el cas del president Quim Torra, condemnat a inhabilitació per desobediència pel TSJC. La sentència no era ferma, però la JEC va ordenar que se li retirés l’escó. Inicialment, el parlament va tancar files amb Torra i va dir que no se li podia retirar la condició de parlamentari en aquell moment. Però el Suprem va confirmar la decisió de la JEC, que es va adreçar a l’aleshores secretari general del parlament, Xavier Muro. Va acatar la decisió de la JEC, la mesa en va prendre nota i el president de la Generalitat es va trobar dins de l’hemicicle amb el mecanisme de votació desactivat. 

Arran de la condemna a Juvillà, el parlament va aprovar que no hi havia cap incompatibilitat perquè continués de diputat, i que això seria així fins que no hi hagués una sentència ferma, que l’ha de dictar el Suprem. Però no va quedar pas clar què passaria si la JEC n’ordenava la retirada de l’escó. I aquest moment ja s’apropa. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor