La JEC ignora la sentència del TJUE i no reconeix Toni Comín com a eurodiputat

  • La decisió sobre si seu al Parlament Europeu serà de la presidenta sortint de la cambra, Roberta Metsola

VilaWeb

Europa Press / Redacció

VilaWeb – Agències

01.07.2024 - 13:47
Actualització: 02.07.2024 - 15:53

Un total de cinquanta-nou eurodiputats que van ser elegits a la circumscripció espanyola a les eleccions del Parlament Europeu han acatat avui la constitució espanyola en un acte al congrés organitzat per la Junta Electoral espanyola (JEC). No hi ha assistit pas Toni Comín, que té vigent una ordre de detenció dins l’estat espanyol.

La JEC és qui comunica al Parlament Europeu la relació de diputats electes i, segons la seva doctrina, “la credencial s’expedeix quan el candidat electe ha prestat jurament o promesa d’acatament a la constitució”. Això es contradiu amb la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), arran del cas d’Oriol Junqueras, que dictamina que aquest tràmit no és imprescindible i que una volta el BOE n’havia publicat el nom, el càrrec electe ja era plenament eurodiputat.

Sobre això, la cap de llista d’Ara Repúbliques, l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, ha preguntat a la JEC per què es continuava exigint l’acatament a la constitució si hi havia aquesta sentència. El president de la JEC, el magistrat Miguel Colmenero, ha respost que la sentència no invalidava allò que preveu la llei electoral espanyola i que el Tribunal Suprem continuava exigint aquest tràmit tot i la decisió europea. Aquesta legislatura, el TGUE, el TJUE i el Parlament Europeu han reconegut com a eurodiputats aquesta darrera legislatura Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, exiliats, tot i no haver jurat ni promès la constitució espanyola, com tampoc no va acatar-la Jordi Solé, que va substituir Junqueras.

Fa cinc anys, l’advocat de Carles Puigdemont i Toni Comín, Gonzalo Boye, es va presentar a l’acte d’acatament i va sol·licitar de presentar un document notarial amb poders segons el qual li transferien poders i acataven la constitució “per imperatiu legal”. Una acció que no li van permetre, i enguany ja no ha provat de fer-ho. Ara la decisió sobre si seuen al seu escó, encara que les autoritats espanyoles enviïn una llista incompleta, serà de la presidenta del Parlament Europeu sortint, és a dir, Roberta Metsola. Sobre això, Comín ha avisat que hi ha prou jurisprudència europea i que podrien portar la presidenta sortint al TJUE si no el reconeix com a eurodiputat.

Tampoc no ha anat al congrés espanyola la vice-presidenta espanyola Teresa Ribera, que la setmana passada va formalitzar la renúncia a l’escó pel fet de ser incompatible amb la seva continuïtat al govern, i la substituta, que està embarassada, ha demanat de prestar jurament en una altra seu i ha quedat pendent de decisió de la JEC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor