05.09.2017 - 16:49
MADRID, 5 (EUROPA PRESS)
“La societat és cada vegada més puritana i hipòcrita, la gent no està disposada a rebre idees”, ha lamentat l’escriptor Javier Marías aquest dimarts 5 de setembre durant la presentació de la seva nova novel·la, ‘Berta Isla’ (Alfaguara), un relat sobre l'”espera” i sobre la “benedicció” i la “maledicció” d’existir.
En aquesta ocasió, Marías presenta un relat disfressat de novel·la d’espionatge per parlar de la relació de la parella formada per Berta Isla i Tomás Nevison, una persona dotada per a les llengües que és reclutada pels serveis secrets britànics.
En paraules de l’escriptor, aquesta novel·la aborda un dels temes pels quals sent “fascinació”: “Els homes que marxen i que tornen, o mai apareixen, i les dones que els esperen”, un tema que tradicionalment s’ha tractat en la literatura i que ell mateix ja va tractar en relats com ‘Los enamoramientos’ (2011) o en els seus contes.
En aquest sentit, ha explicat que una de les reflexions d’aquest llibre és l'”addicció” a l’esperança, ja que “quan un espera” les possibilitats estan “sense definir-se” i, encara que per a molts això és “angoixant”, altres ho enyoren perquè “tot és possible”.
“Berta és un personatge molt digne”, ha indicat Marías, que desvetlla que “a mesura que passa el temps es veu una evolució en la qual es planteja la moralitat”. En aquest sentit, la novel·la reflexiona també sobre la “vilesa” de l’espionatge, el secret i l’ocultació. “Genera confiança per trair a continuació”, ha dit.
L’autor creu que existeix una tendència de saber “massa” i tenir “transparència”, encara que també s’accepten les “zones fosques”. “En aquests temps en què es protesta per tot molt fàcilment, hi ha hagut molt poques protestes –si és que hi ha hagut alguna– pel fet que, per exemple, als terroristes els hagi matat la policia, com si en el fons la gent tingués certa consciència que a l’enemic o se l’aniquila o un és aniquilat”, ha assenyalat en referència als atemptats del passat mes d’agost.
MÉS SUPERFICIALITAT I MENYS SUBSTÀNCIA
L’autor de ‘Berta Isla’ ha deixat d’escriure sobre el present perquè, segons ha indicat, avui dia hi ha més “superficialitat” i menys “substància”, per la qual cosa considera que els seus personatges avui no serien “creïbles”. Segons ha puntualitzat, aquest fenomen no afecta solament les generacions joves, sinó també la gent gran.
Marías (Madrid, 1951) torna aquest dimarts a les llibreries tres anys després de publicar ‘Así empieza lo malo’ i, igual que li va ocórrer llavors i cada vegada que acaba un relat, en aquesta ocasió també ha sentit que ‘Berta Isa’ anava a ser l’últim. “Em sembla miraculós haver acabat”, ha confessat Marías, qui ha dissipat dubtes sobre un possible abandó perquè, segons ha aclarit, “és un sentiment íntim i transitori”.