Barcelona reconeix Jaume Sisa amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural

  • El consistori destaca la trajectòria musical de l'artista i la contribució a la cançó catalana

VilaWeb

EFE

19.12.2022 - 22:26
Actualització: 20.12.2022 - 09:26

L’Ajuntament de Barcelona ha reconegut el cantant Jaume Sisa amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural. L’acte d’entrega del guardó ha tingut lloc al Saló de Cent del consistori barceloní i ha estat presidit per la batllessa de la ciutat, Ada Colau, i en el qual també han participat el tinent batlle de Cultura, Jordi Martí, i del director escènic Oriol Broggi, que ha fet la glossa del músic.

Després d’haver rebut la medalla ha cantat, visiblement emocionat, “Me’n vaig en globus”, del seu disc Visca la llibertat (2000). Ha teatralitzat el contingut de la seva cançó, i ha acabat l’original interpretació entre els aplaudiments dels assistents.

Nom destacat de l’escena musical barcelonina i catalana, Sisa (Barcelona, 1948) és també referent del moviment underground i la contracultura de la Barcelona dels anys 60 i 70. El consistori el considera un músic “inquiet i bohemi” que ha bastit “un univers creatiu propi rere personalitats diverses”.

Colau ha començat l’acte donant la benvinguda als assistents fent referència a una de les cançons més conegudes del músic del barri del Poble-sec: “Benvingudes a casa vostra, si és que hi ha cases d’algú”. Ha mostrat la il·lusió de premiar Sisa i la seva “valuosa i singular tasca” en el camp de la música, i com a referent d’artistes d’altres generacions, amb una trajectòria extensa i poc convencional. “El camí que vas decidir emprendre ha sacsejat la cultura”, li ha dit Colau, que ha reconegut sentir-se orgullosa del capital cultural que té Barcelona. Colau també ha recordat el difunt Pau Riba, “un altre artista galàctic”, i ha reivindicat la força de la cultura i l’educació com a antídots per al difícil context actual: “No podem viure sense música i sense cultura”, ha sentenciat.

Jordi Martí ha dit que “les cinc dècades de trajectòria artística de Sisa han deixat una petjada a Catalunya” que cal mantenir, perquè va aconseguir “canviar el gris del franquisme” pel moviment underground. Tots dos han coincidit que la distinció a Jaume Sisa “pot ser que hagi arribat una mica tard”, i han emfatitzat l’obra “polièdrica” de centenars de cançons amb una “brillant combinació entre música i lletra”.

L’encarregat de fer la glossa del guardonat ha estat l’amic personal de Sisa i director escènic Oriol Broggi, que ha dit que “l’elogi ja està fet pel mateix Sisa”. En la seva representació, ha promès que “de les tristors en farem fum”, al·ludint altra vegada a la cançó “Qualsevol nit pot sortir el sol”, i l’actuació ha acabat amb la interpretació musical d'”El setè cel” de Sisa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor