23.11.2018 - 21:50
La Societat Coral el Micalet és una més que centenària entitat de la ciutat de València. Quan arriba novembre, el ritme constant de les activitats al carrer de Guillem de Castro, on té la seu, s’accelera: hi ha les classes de música, la cafeteria, la biblioteca, xerrades, exposicions, com sempre. Però també els preparatius per a l’esdeveniment del darrer dissabte i les activitats que l’han de precedir.
El Sopar dels Premis Miquelet, que se celebra el 24 de novembre, culmina la setmana cultural, que enguany, tal com expliquen des de la mateixa entitat, s’ha dedicat a un doble aniversari: ‘l’any 1868, fa cent cinquanta anys, va nàixer Pompeu Fabra, el seny ordenador de la llengua catalana, i l’any 1893, fa cent vint-i-cinc anys, es va fundar l’Orfeó Valencià El Micalet, que el 1905 va donar lloc a la Societat Coral El Micalet’.
Durant l’acte es lliuren els premis que es convoquen anualment (la beca d’estudis musicals; el premi a la difusió del patrimoni cultural; el Joan Coromines d’investigació filològica, històrica o cultural; el de teatre; i l’Enric Soler i Godes d’experiències pedagògiques a l’escola) i, a més a més, hi ha els dos Miquelets d’Honor, l’individual i el col·lectiu. Enguany el rebran el poeta i filòleg Jaume Pérez Montaner (l’Alfàs del Pi, Marina Baixa, 1938) i la Federació de Cors de Clavé.
Tal com ens explica Tonetxo Pardiñas, president de la S. C. El Micalet, Jaume Pérez Montaner rebrà el premi ‘com a institució que és de les lletres, i per tota la seua trajectòria vital, per mantenir-se fidel al servei d’aquest poble, com diu el vers’. El premi col·lectiu, raona també Pardiñas, enguany era obligat: ‘mirant la història del Micalet, resulta que ara fa cent vint-i-cinc anys que els Cors de Clavé van venir per Sant Joan a València: eixe mateix estiu va nàixer amb força l’Orfeó Valencià El Micalet, que es va integrar a l’Associació dels Cors de Clavé. Per història, per tant, i també pel seu exemple de constància i superació, perquè són un referent del món coral en l’àmbit dels Països Catalans, és un reconeixement més que merescut’.