19.12.2023 - 18:20
|
Actualització: 19.12.2023 - 19:12
El doctor Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, és crític amb el terme “violència obstètrica”, que es fa servir per a descriure situacions en què es vulneren els drets de les dones durant el procés de l’embaràs, el part i el postpart. “L’ús que fan algunes persones del terme ‘violència obstètrica’ genera rebuig en la majoria de professionals de la salut, en la mesura que suggereix intencionalitat i voluntat d’exercir violència sobre les dones. I això és inacceptable”, ha dit en un enfilall a Twitter.
Padrós diu que aquesta denominació pot menar a equívocs si es fa servir inadequadament, “en un totum revolutum, o amb finalitats ideològiques que des de la professió mèdica rebutgem”. Recorda que la professió es regeix per pràctiques assistencials que varien amb el temps i que s’han d’adequar en cada moment a la seguretat clínica, la bona praxi i el codi de deontologia. “Molts metges perceben que es qüestiona la seva professionalitat, quan el seu objectiu és precisament vetllar per la salut i el benestar de les persones”, diu Padrós.
El nivell de satisfacció de la immensa majoria de les dones del nostre país que han precisat assistència durant l'embaràs i part (segons l'enquesta realitzada darrerament pel Dptent de Salut) és altíssim. Sempre, però, hi ha marge de millora.
— Jaume Padrós (@jaumepadros) December 19, 2023
El metge apunta que el nivell de satisfacció de la majoria de les dones de Catalunya pel que fa a l’assistència durant l’embaràs i el part és alta, però que sempre hi ha marge de millora. “Sempre s’ha de posar la persona i les seves necessitats i drets en el centre de l’assistència fent-ho compatible amb la imprescindible seguretat clínica i l’ètica assistencial. Situem-ho en l’àmbit que li correspon, com tota activitat clínica”, diu. També demana als polítics i influenciadors que ajudin que el debat no derivi cap a “terrenys ideològics que en poc ajuden a la millora de la qualitat assistencial i poden contribuir a la pèrdua de confiança de les persones”.
El pla del govern
El govern va anunciar ahir que crearia un pla contra la violència obstètrica dotat amb set milions d’euros. Un dels procediments que estarà al punt de mira seran els parts. “No pot ser que hi hagi més cessàries divendres que dilluns”, va dir el conseller de Salut, Manel Balcells.
El programa, segons el govern, cerca de combatre la “visió masclista” dels sanitaris i incorpora, entre altres qüestions, un mòdul específic per formar en drets sexuals i reproductius. A més, es farà formació específica en unes quantes temàtiques com l’endometriosi i la millora del diagnòstic precoç, millora de l’atenció a l’anticoncepció, a la interrupció voluntària de l’embaràs, a la salut de les persones trans, salut mental perinatal i acompanyament pèrdua perinatal.
El govern ha admès que el terme “violència obstètrica” genera malestar en part del col·lectiu sanitari, però ha assegurat que el pla no cerca acusar, sinó millorar la qualitat de l’atenció.