25.10.2023 - 21:40
|
Actualització: 25.10.2023 - 23:03
“El debat sobre les infrastructures ha de tenir una base rigorosa, seriosa, tranquil·la i assossegada que permeti de prendre les millors decisions que afectaran el futur de la ciutat i del país.” Amb aquestes paraules, el batlle de Barcelona, Jaume Collboni, va presentar el Comitè Assessor d’Infrastructures, un òrgan municipal de naturalesa consultiva que té l’encàrrec d’orientar el consistori en infrastructures ferroviàries, portuàries i aeroportuàries. De fet, un dels temes candents que hi ha sobre la taula és l’ampliació de l’aeroport.
L’equip de govern va equiparar el comitè amb una mena de consell de savis, però la imatge de rigor i expertesa es va desfer de seguida. En la mateixa presentació es va fer públic que la presidència requeia en Santi Vila, ex-conseller de Territori, Cultura, Empresa i Coneixement i, actualment, director d’Aigües de Banyoles i president del Cercle d’Infrastructures de Catalunya (en substitució de Pere Macias).
Vila va defensar que el comitè seria plural i aportaria coneixement i expertesa en el debat sobre les infrastructures. Tanmateix, la seva configuració té una bona quota d’ex-alts càrrecs del PSC i CiU i representants empresarials. Els casos més cridaners són els de l’ex-conseller d’Universitats i d’Economia i economista de fama mundial Andreu Mas-Colell (amb Jordi Pujol i Artur Mas); l’ex-conseller de Política Territorial i Medi Ambient Pere Macias (encausat pel cas 3% i que Ada Colau va col·locar al capdavant del tramvia i Pedro Sánchez com a coordinador del servei de Rodalia) i l’ex-batlle de Barcelona Jordi Hereu.
Una altra cara política és la de Ramon García-Bragado, ex-secretari de Presidència de Pasqual Maragall i ex-regidor d’Urbanisme. En el seu periple institucional va promoure el districte 22@, la transformació del Fòrum i la planificació de l’estació Sant Andreu – la Sagrera. Va deixar la política activa el 2011, perquè va ser encausat en el cas Hotel del Palau, una acusació aquesta de la qual va ser absolt completament el 2014. Fa poc, va ser notícia per haver-se querellat contra Colau per la superilla del carrer del Consell de Cent.
Teresa Serra i Marta Continente són professionals del sector de la innovació i la transició digital, però amb forts vincles amb el PSC. La primera va tenir càrrecs en l’administració municipal i va ser diputada socialista entre el 1999 i el 2006, i la segona ha ocupat direccions i gerències en el consistori i en la Generalitat del tripartit.
Per la seva banda, la investigadora Mercè Crosas, especialista en gestió de dades, va ser secretària de govern obert del Departament d’Acció Exterior i Transparència en el breu mandat de la consellera Victòria Alsina. Amb la sortida de Junts de l’executiu de Pere Aragonès, va deixar el càrrec.
L’arquitecte Jordi Artigas, propietari de l’empresa OUA, ha exercit uns quants càrrecs, entre els quals, assessor de Pere Macias quan era conseller de Política Territorial, i director de l’Oficina d’Urbanisme i Ordenament del Territori del Consell General de l’Aran amb Convergència Democràtica Aranesa (2004-07).
El consultor Jordi Julià ha tingut càrrecs en l’administració municipal barcelonina, però també en la Generalitat, tant en governs de CiU com del tripartit. En aquest sentit, ha estat director general d’Urbanisme i de Ports i Transports. Entre el 1990 i el 1994 va ser cap d’instal·lacions del servei de Rodalia a Barcelona.
Finalment, l’arquitecte Jordi Civit és l’actual gerent de l’Incasòl, després d’haver-ne estat el director entre el 2018 i el 2021. Entre el 2011 i el 2015 va interrompre la seva tasca en l’ens de la Generalitat per exercir de gerent d’Urbanisme de l’Àrea d’Hàbitat Urbà en el govern de Xavier Trias.
Les cares dels empresaris
Entre els representants empresarials, hi ha Àngel Simón, que va començar la seva carrera en l’administració de Pasqual Maragall i actualment és el president d’Aigües de Barcelona (Agbar) i directiu de la multinacional francesa de gestió d’aigua i residus Veolia. Més cares conegudes: Salvador Alemany, ex-president d’Abertis i president de Saba Infrastructures; Josep Mateu, president del RACC; Joaquim Coello, enginyer, ex-president del Port de Barcelona i empresari, que el 2017 va intentar de fer de mitjancer per evitar la DUI i que Carles Puigdemont convoqués eleccions; i María Teresa García-Milà, que ha estat consellera d’Enagas, Vueling i el Banc Sabadell i ara ho és de Repsol, a més de vice-presidenta del Cercle d’Economia.