Jaume Clotet guanya el XX Premi Nèstor Luján amb ‘El càtar proscrit’

  • L’obra narra la història d’un cavaller occità que va lluitar per preservar la memòria dels càtars

VilaWeb

ACN

25.10.2016 - 11:54
Actualització: 18.03.2017 - 13:44

El periodista Jaume Clotet ha guanyat el XX Premi Nèstor Luján de novel·la història amb l’obra ‘El càtar proscrit’, que narra la història d’un cavaller occità que va lluitar per preservar la memòria i l’honor dels càtars, un moviment religiós considerat una heretgia per l’Església de Roma i que va ser perseguit pels croats francesos. El jurat ha destacat que l’obra de Clotet és “un retrat sòlid, trepidant, ben escrit i lligat, amb un ritme narratiu que obliga a llegir-lo d’una tirada”. Clotet és exsubdirector de l’ACN i actual director general de Comunicació del Govern. Anteriorment, havia col·laborat en diversos mitjans de comunicació i és coautor de la novel·la ‘Lliures o morts’ i del llibre de no-ficció ’50 moments imprescindibles de la història de Catalunya’.

Segons explica l’autor, la novel·la relata “la vida impressionant d’un home que va combatre per les seves idees fins al final, encara que sabés que no tornaria mai a a casa seva” i assenyala que és un “cant a un valor fonamental: la lleialtat”. “Ser lleials a alguna creença, a un ideal, a una persona, a una idea o a un país és una actitud que ens fa més forts i més rectes, encara que a vegades ens suposi un sacrifici o un patiment”, conclou Clotet, que afegeix que viure una vida “sense ser lleials a res és tenir una vida buida i trista”.

‘El càtar proscrit’ se centra en una època “turbulent” en què la història esdevé la protagonista a partir d’uns personatges que busquen “no ser idealitzats”. “Els protagonistes no són herois”, ha dit.

Clotet també s’ha referit a la seva manera d’escriure amb “molt poca floritura” i sense excessius adjectius, més pròpia del periodisme en què impera l’economia de la paraula.

El jurat del premi –format per Tin Luján, Maria Carme Roca, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchis i Glòria Gasch- també ha valorat de l’obra que “farà les delícies del lector històricament documentat i enlluernarà els més despistats”. També ressalta que és una “novel·la èpica, una història d’acció molt ben construïda, emmarcada en un moment de canvi, el segle XIII, quan Catalunya es llançà cap a l’expansió mediterrània”.

El guardó, convocat per Columna Edicions, està dotat amb 6.000 euros. Els guanyadors de les edicions anteriors van ser ‘Temps de família’ (2015) de Tània Juste; ‘La rosa entre els llops’ (2014) de Joaquim Molina i la ‘Conspiració a Tarraco’ (2013) de Jordi Solé.

L’autor, Jaume Clotet, és l’actual director general de Comunicació del Govern i anteriorment havia estat director del Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques Eugeni Xammar de la Generalitat, subdirector de l’ACN (2008 i 2010), cap de premsa del Departament de Governació (2003-2008) i col·laborador en diversos mitjans de comunicació com l’’Avui’, ‘El Punt’, ‘Ara’, ‘Público’, ‘El Singular Digital’, TV3, RAC1, COM Ràdio, Ona Catalana i ABC.

Clotet també ha escrit diversos contes infantils editats per Estrella Polar, el llibre de no-ficció ’50 moments imprescindibles de la història de Catalunya’ i la novel·la ‘Lliures o morts’ (2012), aquesta darrera juntament amb David de Montserrat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor