20.03.2019 - 14:12
|
Actualització: 20.03.2019 - 18:59
El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha anunciat els Premis Nacionals de Cultura 2019, que reconeixen l’escriptor Jaume Cabré, l’editora i traductora Maria Bohigas, la cuinera Carme Ruscalleda, la compositora i intèrpret Clara Peya, l’artista Josep Ponsatí i la historiadora de l’art i ambaixadora a Catalunya Nord de l’art català d’avantguarda Josefina Matamoros. El Museu de Lleida, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), la Federació d’Ateneus de Catalunya i la fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre Litterrarum també han estat distingits amb un Premi Nacional de Cultura, els més rellevants que atorga la Generalitat en l’àmbit cultural. La cerimònia tindrà lloc el dijous 4 de juliol al Teatre l’Artesà del Prat de Llobregat, a punt de reobrir.
Els Premis Nacionals de Cultura fa 44 anys que s’atorguen, i per onzè any consecutiu són concedits pel plenari del CoNCA, que actualment està format per Carles Duarte, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola. Tal com ha destacat el Consell, en els premiats d’enguany hi conflueixen ‘l’excel·lència i la innovació, així com una visió integral del territori –de Catalunya Nord a les Terres de l’Ebre, de Barcelona a Lleida– i una àmplia representació generacional’. S’ha volgut reconèixer ‘exponents de la cultura popular i també de l’avantguarda artística, i reivindiquen el paper fonamental de la dona en la vida cultural’.
En el terreny literari, els premis han distingit l’editora de Club Editor i traductora, Maria Bohigas, i l’escriptor Jaume Cabré, autor de títols com Senyoria (1991), L’ombra de l’eunuc (1996), El sentit de la ficció (1999), Les veus del Pamano (2004) i Jo confesso (2011). El CoNCA també ha guardonat Litterarum per ‘construir un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana’.
També s’ha guardonat Josefina Matamoros, ambaixadora a Catalunya Nord de l’art català d’avantguarda. Ho ha fet al capdavant de projectes culturals a Perpinyà i Cotlliure i com a directora del projecte del Museu d’Art Modern de Ceret. I l’escultor Josep Ponsatí, amb vincles amb París i Nova York, que va introduir el minimalisme escultòric a Catalunya amb les seves singulars peces inflables de dimensions monumentals integrades al paisatge.
Com a reconeixement a la innovació, els premis han distingit la compositora i intèrpret Clara Peya, ‘veu transgressora capaç d’hibridar la música de cambra, el jazz, el pop i l’electrònica, fidel al seu piano i compromesa amb la llibertat d’expressió en escena’.
La gastronomia s’incorpora enguany als premis amb Carme Ruscalleda, que, segons el CoNCA, és ‘capaç de combinar l’avantguarda i la tradició culinària del país des de la reivindicació del producte arrelat al territori’.
Tres entitats
Enguany, s’ha guardonat tres entitats que han contribuït a la construcció del país amb la conservació i difusió del patrimoni artístic i de la identitat compartida. El CoNCA ha reconegut la tasca del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que ‘ha permès de prestigiar el nostre patrimoni arquitectònic i urbanístic i consolidar un arxiu de referència en l’àmbit nacional i internacional’; la Federació d’Ateneus de Catalunya, ‘canalitzadora de la llarga i valuosa tradició ateneista catalana en la defensa de la cultura i la llengua pròpies’, i el Museu de Lleida, premiat ‘pel servei que fa al territori i la rellevància de la seva col·lecció, fruit de la concentració i la fusió de béns arqueològics, col·leccions antigues i art de diverses disciplines i objectes artístics’.