07.07.2016 - 19:48
|
Actualització: 07.07.2016 - 21:00
La decisió del govern espanyol de tornar a obrir el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona, immediatament després d’haver estat clausurat per l’Ajuntament de Barcelona, ha causat una gran polèmica política. Barcelona en Comú, ERC, PSC, CDC i CUP s’han unit en defensa de la decisió municipal i s’ha organitzat una concentració a la plaça de Sant Jaume en protesta per aquesta reobertura. L’ajuntament havia anunciat que tancaria el CIE quan ha comprovat que no tenia les mesures de seguretat ni d’evacuació adequades ni tampoc la llicència d’activitat corresponent: encara opera amb l’anterior de la policia espanyola i d’usos de galeria de tir i d’animals, perquè hi havia cavalls de la policia. VilaWeb n’ha parlat amb el tinent batlle de Barcelona, Jaume Asens, de Barcelona en Comú.
—Us ha sorprès la reacció del Ministeri d’Interior?
—Pensem que és un acte de provocació i un menyspreu clar de la sobirania i les competències tant de l’Ajuntament de Barcelona com del Parlament de Catalunya. Hi ha un acord del parlament i de l’ajuntament i hi ha una actuació tècnica dels serveis municipals completament ajustada a la llei. Hem actuat amb la voluntat de protegir els interns i els funcionaris perquè la instal·lació no té les condicions legals que requeriria. I he de dir que em resulta molt xocant que el ministre Fernández Díaz s’ompli la boca constantment amb la necessitat de complir la llei i sigui ara ell qui la incompleixi de manera flagrant.
—Quina és la situació de l’edifici ara mateix?
—Hi ha hagut funcionaris treballant però fins ara no persones internades. Nosaltres considerem que en el moment que hi entri un intern s’haurà violat la legalitat de l’edificació i evidentment prendrem mesures. De moment, hi enviarem la inspecció tantes vegades com calgui. Una altra cosa és si neguen el pas a aquesta inspecció. Potser haurem de recórrer als jutges…
—Quines mesures preveieu?
—Totes. Si cal, precintar l’edifici.
—Heu estat informats pel Ministeri d’Interior espanyol que volia tornar a obrir l’edifici o ho heu sabut pel comunicat que han emès?
—No n’hem tingut cap comunicació. Ho hem sabut pel comunicat.
—No heu parlat amb el ministre ni amb el seu equip?
—La batllessa va cridar ahir la delegada del govern a Catalunya per informar-la de la decisió de tancar el CIE i ella va dir que n’estava al corrent i que ho comunicaria al ministre.
—Però no va donar cap indicació que assenyalés que farien això que han fet?
—No.
—I heu tingut cap contacte amb la Generalitat?
—Sí. Jo mateix n’he informat el conseller Romeva, que n’ha informat al president. El conseller ens ha expressat el suport del govern de Catalunya i s’ha posat a disposició de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta qüestió.
—Aquesta actuació del govern espanyol, com us l’expliqueu?
—Jo no sé si això ho haurien fet en cap altre ajuntament. Em sembla evident que el color polític d’aquest ajuntament i la situació a Catalunya tenen molt a veure amb aquesta actuació del ministre Fernández Díaz. Això és un atac a les decisions sobiranes de Barcelona i Catalunya i crec que les altres institucions del país i els ciutadans ho entenen també així.