18.01.2018 - 13:06
|
Actualització: 18.01.2018 - 19:43
JARC-COAG acusa el Ministeri d’Agricultura espanyol d’afavorir els grans productors de fruita en detriment de les explotacions petites i mitjanes que no poden superar tants anys seguits de crisi de preus i opten per arrencar els arbres o llogar les finques. Això ja està passant, asseguren, al Baix Segre o la Franja de Ponent. ‘El sector productiu familiar s’està extingint amb el beneplàcit de l’administració’, ha sentenciat el cap sectorial de la fruita dolça, David Borda.
L’organització ha anunciat que no assistirà a cap més reunió convocada pel Ministeri fins que no s’aprovin ‘mesures de xoc urgents’ que aportin liquiditat als pagesos en forma de bonificacions fiscals i crèdits tous. Si no hi ha una resposta, amenacen amb noves mobilitzacions. JARC-COAG assegura que la campanya del 2017 ha estat ‘nefasta’ amb liquidacions mitjanes per als productors de fruita de pinyol de 20 cèntims el quilo, deu cèntims menys que el 2016. Els preus que van pagar els consumidors a les botigues i grans superfícies es van arribar a multiplicar per deu l’agost de l’any passat, quan es van registrar els majors diferencials entre preu en origen i destí.
David Borda ha denunciat també el que considera una ‘manipulació de dades’ de l’observatori de preus de Ministeri perquè només té en compte, afirma, els preus de sortida de central i no els que realment percep el pagès. En aquest sentit, acusa l’administració d’estar ‘amagant el cap sota l’ala’. El responsable de fruita dolça de JARC-COAG pronostica que si no s’hi posa remei ‘en 3 o 4 anys el 70% de la producció quedarà en mans de grans corporacions, ja que s’està afavorint que els grans siguin cada vegada més grans i marxin els petits’, seguint el model que ja està implantat a Califòrnia.
Borda està d’acord que es tregui producció del mercat si sobren quilos per fer pujar els preus però ‘l’administració hauria d’incentivar que els qui arranquin siguin els grans i no que hagin de plegar les explotacions familiars’. Per això, exigeix ‘un canvi de polítiques de 360 graus perquè s’ha demostrat que les actuals no funcionen, fa 7 mesos que es van posar en marxa els grups de treball i no s’ha aconseguit res’.
Per aquest motiu, JARC i també COAG plantaran les noves reunions que es puguin convocar a Madrid per a parlar de propostes a mitjà i llarg termini fins que no s’aprovin mesures immediates. Entre aquestes mesures, reclamen la reducció a zero dels mòdols per a la fruita dolça en el càlcul de la renda del 2017; condonació de les quotes a la Seguretat Social i de l’IBI; ajudes i moratòries per als préstecs contrets i línies de finançament bonificades i crèdits tous per poder afrontar la propera campanya; establir la línia d’avals del SAECA (Societat Anònima Estatal de Caució Agrària); i recuperar el màxim de percentatge de subvenció estatal en la contractació de l’assegurança de la fruita.