13.05.2019 - 21:50
|
Actualització: 14.05.2019 - 11:17
Josep Maria Matamala, conegut per ‘Jami’, torna avui a Catalunya catorze mesos després de venir-hi per última vegada, el març del 2018. A les eleccions espanyoles darreres, del 28 d’abril, va ser elegit senador per Girona i ara torna amb la credencial amb l’objectiu de recollir l’acta dimarts vinent a Madrid, el dia que es constitueixen les corts espanyoles. L’ANC ha convocat una rebuda a Matalama a l’aeroport a les 10.30, amb una convocatòria una hora abans a l’aparcament del Viena de Salt per anar-hi amb cotxes i estelades. Al vespre, a les 19.00, JxCat ha anunciat que el rebrà a la seu electoral de Girona.
Aquest empresari de seixanta-un any, nascut a Girona, és amic íntim del president i fins ara han conviscut a Waterloo. D’ençà que Carles Puigdemont i els consellers es van exiliar, Matalama ha estat un punt de suport imprescindible per al president. Va acompanyar-lo quan se n’anà de l’estat espanyol i ja no se n’ha separat més. La premsa espanyola el considera ‘mecenes’ de Puigdemont, l’home que li ha pagat les despeses a l’exili. Però ell ho ha negat. En una entrevista al Punt Avui, va assegurar que només n’havia assumit algunes despeses els primers dies, però que la resta era una invenció.
Matamala, de família catalanista –el seu pare fundà la llibreria les Voltes de Girona en ple franquisme– va començar a militar a CDC el 1976, va ser membre del comitè local durant tretze anys i regidor de CiU a l’Ajuntament de Girona entre el 1987 i el 1995. A final dels vuitanta, quan Puigdemont feia de periodista, va escriure un article crític amb el candidat de CiU a Girona, Josep Arnau. A Matamala va molestar-lo i se’n va anar a veure’l. Arran d’això va néixer una amistat que encara perdura. Fins i tot van crear conjuntament Cat Edicions, una empresa que es dedicava a serveis de comunicació i que ja no és activa.
Una volta retirat de la política, Matamala va crear l’empresa Incatis, que es dedica a l’organització de fires i esdeveniments. Un d’aquest era el Fòrum Gastronòmic, on el van vetar com a represàlia per l’amistat amb Puigdemont. ‘Hi ha una guerra amb l’estat. I l’estat ens intenta perjudicar a tots. Estic dolgut bàsicament amb les formes i amb les mentides que han dit’, va declarar Matamala.
Perseguit per l’Audiència espanyola
Amb la detenció de Puigdemont a Alemanya el 25 de març, començà una persecució judicial contra els seus acompanyants, acusats d’encobriment, pel fet de viatjar amb ell. Eren Matamala, Josep Lluís Alay i dos mossos que escortaven el president. Matamala no va rebre cap citació judicial a Bèlgica, on té la residència legal, i el cas es va arxivar. Tanmateix, al gener es va acceptar un recurs de la fiscalia i es va reobrir.
Ara per ara, no hi ha cap mesura cautelar contra Matamala, no l’han declarat en rebel·lia ni hi ha cap ordre de detenció vigent. Ni tan sols és encausat perquè no va arribar-li cap notificació d’anar a declarar. L’acta de senador li dóna immunitat i qualsevol tribunal hauria de demanar un suplicatori al senat espanyol per a jutjar-lo, si fos el cas.