29.10.2015 - 13:43
|
Actualització: 29.10.2015 - 13:46
El periodista Jabier Salutregi ha sortit aquest matí de la presó de Burgos després d’haver estat set anys i mig empresonat. Amics, familiars i companys de professió l’han rebut entre aplaudiments i abraçades: ‘Ha estat dur, dur, dur. El malson, després de set anys i escaig, ha acabat, però sempre la recordaré, i intentaré recordar-la sense dolor’, ha dit en un discurs improvisat. I ha afegit: ‘El que espero és que aquest poble, que ve encara a les presons, deixi de venir ja d’una punyetera vegada, perquè no hagi de treure absolutament a ningú més. Mentrestant, seguirem venint‘.
Salutregi era l’únic director d’un diari d’Europa, Egin, empresonat, segons que va destacar Reporters sense Fronteres. El seu periple judicial va començar l’estiu del 1998, durant el primer mandat de l’ex-president espanyol José María Aznar, quan la policia va tancar Egin, el diari que dirigia i que es publicava des del 1977. Després de setze mesos d’un macrojudici a Madrid, Salutregi ha hagut de complir set anys i mig de presó en tres fases, que es tanquen avui amb la sortida en llibertat.
En una entrevista recent a la revista Vice, Salutregi recordava que fou el jutge de l’Audiència espanyola, Baltasar Garzón, l’encarregat d’activar l’anomenada ‘operació Persiana’ contra organismes i empreses presumptament relacionades amb ETA: ‘Tancar un diari en qualsevol estat de la UE no cap ni com a hipòtesi en la ment dels ciutadans europeus, però sí en la d’un espanyol’, hi deia.
També va parlar amb ‘l’únic director de diari empresonat actualment a la Unió Europea’ la cadena àrab al-Jazeera, el maig passat, en un reportatge més ampli sobre la repressió de l’estat espanyol contra els mitjans de comunicació bascs. I és que la repressió no es va aturar amb el tancament de Egin: la policia espanyola també va clausurar posteriorment la revista Ardi Beltza (2001) i el diari en èuscar Egunkaria (2003).
Dos condemnats continuaran complint presó
En el mateix judici contra Egin foren condemnats a presó Jesus Mari Zalakain, José Luis Elkoro i els germans Murga, Pablo Gorostiaga i Manu Intxauspe, ja alliberats, a més dels periodistes Karlos Trenor i Joxean Etxeberria, que encara compleixen condemna.