Ja tenim regulat el teletreball, i ara què?

  • La nova llei no s'aplicarà si la feina es fa a distància per la pandèmia i els pagaments pels estris utilitzats a casa es decidiran als convenis de les empreses

Jordi Goula
24.09.2020 - 19:50
VilaWeb

El teletreball ha estat sens dubte una de les grans troballes per a continuar fent la feina i evitar els riscs de la feina presencial. Evidentment, quan ha estat possible. Ha servit a molta gent per a continuar treballant i mantenir moltes empreses actives; altrament, amb un confinament dur, haurien hagut de tancar. Aquests mesos s’ha escrit de tot sobre les meravelles d’aquest sistema de feina que permetia de conciliar millor la feina i la família, si bé també es feia notar qui assegurava que així es treballaven més hores perquè la frontera entre temps de feina i família es difumina molt. Cal regular-ho, perquè això és el futur!

I s’ha regulat. Abans-d’ahir hi havia fumata blanca en l’acord entre el govern espanyol, els empresaris i els sindicats. Tots van haver de cedir. Els sindicats van haver d’acceptar que la llei només sigui aplicable quan el treballador dediqui més del 30% al teletreball, és a dir, un dia i mig setmanal, per bé que ells volien que aquest mínim fos de l’1%. I els empresaris hauran de pagar els estris de feina al teletreballador. De totes maneres, hi ha coses que cal tenir molt clares.

Per començar –i molt important– a qui no s’aplica. Doncs a tothom qui continuï teletreballant a conseqüència de mesures sanitàries de la covid, que es continuarà regint per la legislació anterior. Per entendre’ns, la nova llei regula el teletreball del futur i prou. És a dir, és pensada per a les pròximes situacions del teletreball en ‘temps normals’. El cas de les despeses és claríssim: les pagarà l’empresa. Ara, la determinació d’aquest cost i la manera de compensar-lo als treballadors s’ha de negociar als convenis. La llei no arriba al detall. Tot això caldrà establir-ho a cada empresa…

La nova regulació del teletreball al sector privat, doncs, només és aplicable que abasti un 30% del total de la jornada: dotze hores la setmana. En certa manera, doncs, allò que ha portat a regular la situació és la causa última de la llei, però qui l’ha forçada amb la seva feina pionera no se’n podrà aprofitar. No deixa de ser curiós, oi? I més veient com van les coses de la salut, ara com ara…

Per acabar, voldria fer una referència a una notícia que vaig llegir a Bloomberg la setmana passada i que em va sorprendre. Resulta que el banc d’inversió JP Morgan s’ha adonat que amb la majoria de gent treballant a casa, la productivitat hi ha disminuït. Curiosament, diuen que la productivitat se’n va ressentir més el dilluns i el divendres. Tot plegat, unit a la preocupació que la feina a distància no pugui substituir la interacció orgànica, ha fet que el banc nord-americà més gran del món hagi instat els seus treballadors a tornar a les oficines les setmanes vinents. JP Morgan és un cas aïllat? L’excepció que confirma la regla?

Penso que això obre un interrogant important. Tot i que els estudis pre-pandèmics han demostrat que els treballadors a distància són tan eficaços com els de les oficines, això és igual si el temps és gaire llarg? I és igual en cas d’aïllament obligatori, és a dir, forçat per la pandèmia?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor