Itàlia recorda en una gran retrospectiva els bombardaments feixistes a Catalunya durant la guerra de 1936-1939

  • L'exposició 'Catalogna bombardata' s'ha presentat a la biblioteca del congrés italià després de veure's en més de quaranta localitats del país

VilaWeb

ACN

06.03.2017 - 17:51
Actualització: 07.03.2017 - 07:46

El Departament d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, la delegació del govern a Itàlia i el Centro Filippo Buonarroti de Milà impulsen l’exposició ‘Catalogna bombardata’, que recorda els bombardeigs de l’aviació feixista italiana a Catalunya durant la guerra de 1936-1939, ara que se’n commemora el vuitantè aniversari. ‘Recuperar la memòria històrica té a veure amb la dignitat i la qualitat democràtica d’avui’, ha dit el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, durant la presentació de la mostra, a la biblioteca del Congrés dels Diputats de Roma.

L’exposició, apadrinada pel diputat del Partit Democràtic Marco Miccoli, ha passat abans per més de quaranta localitats italianes i l’han vist prop de deu mil persones. S’estructura en quinze plafons que inclouen texts en català i italià i fotografies que evidencien la devastació dels atacs de l’aviació de Mussolini. Entre les fotografies, es destaquen imatges d’una Barcelona desolada per les bombes, però també de poblacions greument afectades pels atacs aèries dels feixistes, com ara Granollers, Lleida, Girona, Flix, Reus i el litoral de l’Alt Empordà.

Recuperar la memòria històrica per millorar la qualitat democràtica
Segons Romeva, la difusió de la memòria històrica és essencial en una societat democràtica. ‘No es pot construir un futur amb deutes pendents amb el passat –diu Romeva–. Internacionalitzar la memòria històrica té a veure amb la dignitat d’avui, amb la qualitat democràtica d’avui i amb la voluntat que el projecte europeu no es basi tan sols en idees sinó en valors i perspectives de futur’. La memòria històrica, afegeix, que serveix per a recordar els principis republicans i democràtics del que significa la UE.

En la mateixa línia, el diputat el Partit Democràtic Marco Miccoli explica que és important de divulgar la guerra civil espanyola no únicament perquè va anticipar la Segona Guerra Mundial, sinó també perquè va ser el germen de l’Europa solidària. ‘És important d’explicar als nostres joves que va haver-hi uns altres joves que van anar a combatre a Espanya per defensar la llibertat’, diu, en recordança del paper fonamental dels brigadistes internacionals. Miccoli considera que aquesta solidaritat és especialment important tenint en compte el context actual europeu, ‘en què s’aixequen murs i es posen reixes a les fronteres per no deixar passar els immigrants’.

La intervenció italiana, clau per a la victòria del franquisme
‘Els bombardeigs italians a Espanya, i sobretot a Catalunya, no únicament van tenir un impacte molt agressiu durant la guerra sinó que la van decidir’, explica Doriano Magliones, representant del Centre Filippo Buonarotti, una de les entitats que han organitzat la mostra, juntament amb l’Associació Nacional de Partisans d’Itàlia (ANPI), l’Associació Nacional d’Ex Deportats italians als camps nazis (ANED) i el Centre de Documentació Històrica de Genova (Logos). ‘La intervenció italiana va posar punt final a la guerra, i aquest fet no és prou conegut a Itàlia –afegeix Buonarotti–. Ara volem explicar-ho, sobretot a les noves generacions, a les escoles d’arreu del país.’

En les més de quaranta localitats per on ha voltat fins ara la mostra, s’han organitzat conferències i debats sobre la guerra de 1936-1939 i les conseqüències que va tenir. Després de la capital italiana, l’exposició recorrerà les ciutats de Verona, Milà, Torí i Prato, i més tard es desplaçarà al sud d’Itàlia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor