Itàlia impulsa un projecte de llei per a permetre als grups antiavortistes d’entrar a les clíniques

  • L'esmena permet als "grups sense ànim de lucre amb experiència qualificada en el suport a la maternitat" a accedir als centres d'assessorament i planificació familiar

VilaWeb

The Washington Post

21.04.2024 - 21:40
Actualització: 21.04.2024 - 21:43

The Washington Post · Stefano Pitrelli i Kate Brady

Roma, Itàlia. La cambra baixa del parlament italià ha aprovat una esmena, com a part del nou paquet de mesures sanitàries del govern conservador, que permetria als activistes antiavortament d’entrar als centres d’assessorament i planificació familiar. Grups de defensa dels drets de les dones consideren que l’esmena amenaça el dret de decidir de les italianes.

L’esmena, aprovada dimarts passat, permet als “grups sense ànim de lucre amb experiència qualificada en el suport a la maternitat” d’accedir als centres d’assessorament que expedeixen els certificats que calen per a avortar.

El govern de la primera ministra Giorgia Meloni sosté que l’esmena no canvia la legislació actual, sinó que merament aclareix aspectes de la llei de l’any 1978 que va legalitzar l’avortament a Itàlia. “Això ja era inclòs a la llei, que no hem modificat”, va dir Raffaele Nevi, legislador de la coalició de Meloni. “Aquesta és la raó per la qual es va aprovar tan fàcilment: No canvia res. […] L’únic que fem és aplicar la llei”, va afegir.

L’oposició italiana diu que l’esmena serà un cop dur per als drets de les dones, i recorda que algunes regions, com ara l’Úmbria i les Marques, ja han restringit l’accés a la píndola de l’endemà.

“La dreta continua mostrant la seva naturalesa nostàlgica i la seva visió patriarcal i obscurantista. Com més va més erosionen els drets de les dones”, declarà Silvia Roggiani, legisladora de l’oposició, del Partit Democràtic, durant el debat parlamentari. I afegí: “És vergonyós que Itàlia faci passes enrere mentre uns altres països avancen en la protecció dels drets de gènere.”

Aquest febrer passat, l’estat francès es va convertir en el primer país del món a consagrar el dret de l’avortament en la seva constitució i el Parlament Europeu va votar la setmana passada a favor d’incloure l’accés a l’avortament a la carta de drets fonamentals. La resolució no és vinculant, però ha estat ben rebuda pels grups de defensa del dret de l’avortament.

Meloni, que va esdevenir primera ministra italiana l’any 2022, ha promès de no canviar la llei d’avortament, però trobar un centre que administri avortaments de manera segura s’ha tornat com més va més difícil durant el seu mandat.

Itàlia va legalitzar l’avortament amb l’aprovació de la llei 194 l’any 1978, en un moment en què el poble italià continuava essent fermament catòlic. La legislació permet a les dones de demanar la interrupció de l’embaràs durant els primers noranta dies de gestació. Després, tan sols és permès d’avortar si hi ha risc per a la vida de la mare o si el fetus té problemes greus.

Els metges poden negar-se a practicar un avortament per motius de consciència. Segons dades publicades pel Ministeri de Sanitat italià l’any 2021, més d’un 60% dels ginecòlegs del país es neguen a fer-ne per aquesta raó.

La principal organització antiavortista d’Itàlia, Pro Vita e Famiglia, és entre els grups als quals l’esmena permetria d’entrar en les clíniques d’assessorament. Els grups antiavortistes demanen als metges que practiquen avortaments que facin que la pacient vegi el fetus i en senti els batecs abans de fer l’operació.

Jacopo Coghe, portaveu de Pro Vita e Famiglia, ha explicat aquesta setmana que, si bé el grup no tenia intenció d’entrar-hi, les clíniques d’assessorament havien de tornar a la seva “funció original” d’ajudar les dones a trobar “alternatives concretes a l’avortament”.

Si bé l’esmena encara ha de ser aprovada al senat, els legisladors de l’oposició tenen poques esperances de poder-la aturar. “L’esmena ja ha començat a fer camí, és un fet”, explica Roggiani a The Washington Post. I afegeix: “No crec que es pugui aturar.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor