05.11.2022 - 15:49
|
Actualització: 05.11.2022 - 18:38
L’ONG Metges Sense Fronteres ha denunciat que la tripulació del seu vaixell de rescat Geo Barents fa gairebé tot un dia que demana un port segur per a desembarcar 572 emigrants que va rescatar a la Mediterrània, però que no rep cap resposta de les autoritats italianes ni malteses. El cap d’operacions d’MSF a bord del vaixell, Ricardo Gatti, avisa que entre els emigrants rescatats hi ha gent amb infeccions cutànies i respiratòries, la qual cosa fa imperativa l’entrada de vaixell a port, després de deu dies de navegació.
“Hem sol·licitat diàriament al govern italià i abans al govern maltès un port per a desembarcar. Un port que no arriba”, ha declarat el responsable d’MSF. Entre els rescatats, segons que va explicar ahir l’ONG, hi ha tres embarassades i més de seixanta menors.
Les autoritats italianes, ja sota el govern d’ultradreta dirigit per Giorgia Meloni, van expressar dimecres la negativa a permetre l’entrada d’emigrants rescatats per vaixells d’ONG en la Mediterrània i han demanat que siguin precisament els països dels quals porten banderes aquestes embarcacions qui els acullin.
“No podem portar emigrants que són rescatats en la mar per vaixells estrangers que operen sense cap mena de coordinació amb les autoritats”, va dir el nou ministre d’Interior italià, Matteo Piantedosi. Precisament Piantedosi ha creat una polèmica per l’entrada ahir al port d’un vaixell de rescat de SOS Humanity, una ONG alemanya. Segons el ministre, l’embarcació Humanity 1 ha entrat per la força a aigües italianes, cosa que l’entitat nega.
“No hem tingut la intenció de navegar a Catània sense l’assignació del port de les autoritats competents”, ha dit la portaveu de l’ONG, Petra Krischok, a l’agència DPA. La nau, amb gairebé 180 immigrants rescatats a bord, va navegar cap a la costa oriental de Sicília a causa del mal temps, segons que va precisar Krischok. No obstant això, tan sols hi va entrar una vegada l’autoritat portuària de Catània ho va “permetre expressament”. Les autoritats van exigir que el vaixell no navegués a menys de sis milles nàutiques de la costa, la qual cosa la tripulació va complir, segons Krischok.
El ministre Piantedosi va dir ahir que el govern havia ordenat que el vaixell ancorés enfront de Catània. En conseqüència, les autoritats havien de comprovar a bord si hi havia gent que hagués de desembarcar per qüestions de salut. El ministre no va explicar quan es faria, aquesta avaluació.