Itàlia es pregunta si el Pont Morandi reunia les degudes condicions de seguretat

  • L'esfondrament d'aquest pont a Gènova ha fet com a poc trenta morts

VilaWeb

Redacció

15.08.2018 - 03:02
Actualització: 15.08.2018 - 15:50

Un segment del pont Morandi, sobre el qual passa la carretera A10 per la ciutat de Gènova, s’ha esfondrat aquest dimarts deixant un balanç provisional de com a poc 35 morts.  El pont Morandi, que travessa el riu Polcevera al nord del centre de la ciutat es va trencar de sobte mentre estaven passant els vehicles. El pont és molt conegut perquè bona part del tràfic d’entrada a Itàlia passa per allí. El cap del Departament de Protecció Civil, Angelo Borrelli, va confirmar que almenys 30 cotxes i diversos camions estaven al pont quan aquest es va ensorrar.

Les causes d’aquest col·lapse són encara desconegudes. L’agència de notícies italiana Ansa assenyala que segons els primers indicis l’accident podria haver estat causat per un ‘fracàs estructural’ de l’obra.

El pont Morandi, conegut així pel nom del seu enginyer, va ser construït entre 1963 i 1967 sobre el riu Polcevera, l’estuari del qual es troba al port de Gènova. Té una longitud de 1.182 metres i es troba entre 45 i 55 metres sobre el sòl. L’any 2016 es va fer una renovació a fons del mateix però el debat sobre si estava en condicions ha sacsejat Itàlia

Diversos experts havien avisat dels problemes estructurals que tenia. Especialment ho va fer el professor associat d’estructures de formigó de la Facultat d’Enginyeria de Gènova, Antonio Brencich. En un article publicat el 2016 per ingegneri.info, l’especialista destacava ‘una valoració incorrecta dels efectes de la contracció del formigó que produïa un pla de carretera no horitzontal.’

Malgrat això preguntat pels mitjans italians, el director general d’Autostrade per l’Itàlia, el grup privat que opera les autopistes italianes, Giovanni Castellucci, va dir després de la tragèdia que ‘no tenia cap document que esmentés cap perill’ al pont.

El debat sobre si el pont estava en bones condicions o no i sobre si la infrastructura havia estat mal plantejada ha saltat a la premsa italiana i als mitjans polítics del país.  Segons el diari italià Il Fatto Quotidiano, en el moment de l’accident s’estaven fent operacions de reforma. Es tractava d’una consolidació de lloses, guiat, funcions de coberta i operació de reemplaçament de barrera bidireccional. Les obres, amb un cost de més de 20 milions d’euros, es van iniciar el 3 de maig i s’havien d’haver realitzat en un any.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor