Itàlia desallotja el camp de refugiats de Lampedusa per les condicions d’insalubritat

  • Vora 1.800 refugiats malvivien en un campament dissenyat per a albergar-ne no pas més de 350

VilaWeb

Europa Press

10.07.2022 - 17:13
Actualització: 10.07.2022 - 22:59

Les autoritats italianes han conclòs el gruix del desallotjament del camp de refugiats de Lampedusa davant les escandaloses condicions d’insalubritat en què han viscut aquells qui havien arribat a la costa del país durant anys de crisi migratòria.

Aquest matí han traslladat 1.200 persones repartides en dos viatges fins a la localitat siciliana de Porto Empedocle. Amb aquests dos trasllats han estat evacuats vora el 65% dels 1.800 de refugiats que malvivien en un campament dissenyat per a albergar-ne no més de 350.

Tota aquesta operació s’ha accelerat després de les imatges publicades per l’ex-batllessa de la ciutat, Giusi Nicolini, en el seu compte de Facebook sobre les espantoses condicions de vida dels refugiats, entre ells infants i embarassades, estirats a l’aire lliure sobre matalassos rosegats i entre muntanyes de brossa. “Sembla Líbia, però no: és Itàlia”, va escriure Nicolini.

Les autoritats tenen intenció, segons la prefectura siciliana d’Agrigent, de buidar i netejar el campament per dimarts vinent, abans de l’arribada d’un nou grup de refugiats.

Per al responsable de l’Organització de les Nacions Unides per a les Migracions (OIM), Flavio di Giacomo, la situació és fruit de la manca de voluntat de les autoritats a l’hora de gestionar un protocol organitzat, una negligència que ha convertit Lampedusa en un coll d’ampolla.

“Si hi hagués un sistema de patrullatge a la Mediterrània, o si es permetés que les ONG funcionessin bé, es podrien rescatar els vaixells en alta mar i classificar les persones als diferents ports sicilians, en lloc de convertir Lampedusa en un embut”, ha protestat en declaracions recollides per La Repubblica.

El Ministeri de l’Interior italià ha registrat més de 30.000 refugiats que van arribar al país amb vaixell enguany, inclosos els que van arribar a Lampedusa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor