19.03.2018 - 09:21
|
Actualització: 19.03.2018 - 16:59
Itàlia ha confiscat de manera preventiva el vaixell de l’ONG badalonina Proactiva Open Arms, que acusa d’afavorir la immigració clandestina i d’associació criminal. Delictes que comporten fins a set anys de presó. Segons que informa el diari Ara, el fiscal de Catània ha ordenat d’immobilitzar el vaixell al port de Pozzallo, on va atracar després d’esperar-se quaranta-vuit hores fins que el govern italià li va assignar un port segur.
A l’emissora, Camps ha dit que no entén que se’ls acusi de tràfic de persones, ja que Itàlia els va donar permís per entrar-hi. Defensa que no han comès cap il·legalitat i assenyala que ‘és la manera que ha trobat el fiscal italià per a aturar els rescats’.
Els voluntaris no tenen clar què els pot passar. Ara, asseguren que tota la tripulació és al vaixell però no descarten que la justícia italiana els detingui. ‘Podem esperar qualsevol cosa. Potser demà ens detenen al capità i la cap de missió. És la primera vegada que ens passa una cosa així. Sembla un tema polític, no real’, ha dit.
El vaixell portava dos-cents setze immigrants que havien rescatat en aigües internacionals davant les costes de Líbia. Enmig del rescat, una patrullera de guardacostes libis va amenaçar de mort els voluntaris de l’Open Arms si no els lliuraven les dones i els infants que havien estat rescatats d’una barcassa inflable amb cent una persones a bord. La fiscalia de Catània acusa els responsables del vaixell de no haver lliurat les persones als guardacostes libis.
Oscar Camps ha escrit a Twitter que el dret del mar estipula que la protecció de la vida humana és prioritat absoluta dels cossos civils i militars. A més, recorda que ‘impedir el rescat de vides en perill a alta mar per a tornar-los a la força a un país no segur equival a una devolució en calent, fet que contravé l’estatut dels refugiats de l’ONU’.
Impedir el rescate de vidas en peligro en alta mar con el fin de devolverlas por la fuerza a un país no seguro -como es Libia- equivale a llevar a cabo una devolucion en caliente, contraviene el Estatuto de los Refugiados de la ONU pic.twitter.com/AgADbQ8Ttp
— Oscar Camps (@campsoscar) 18 de març de 2018
Quan va arribar la patrullera líbia feia una hora que les llanxes de rescat de Proactiva Open Arms havien localitzat la barcassa i havien distribuït armilles salvavides als immigrants. Després de dues hores de persecució, els guardacostes van desistir i van permetre que rescatessin les persones que continuaven dins la barca.
A RAC1, Òscar Camps ha explicat que el darrer cop que aquesta mateixa patrullera líbia els va interceptar van morir unes cinquanta persones. ‘Si no moren, tornen a Líbia, un estat on els drets no estan garantits i no tenen zona per acollir les persones que rescatem’, ha afegit.
Un cop tots van ser al vaixell, la tripulació va comunicar al centre de rescats de Roma que portaven a bord dos-cents divuit immigrants, comptant també els cent disset d’una altra barcassa rescatada al matí. El govern italià va trigar quaranta-vuit hores a assignar-los un port segur on desembarcar els immigrants.
Conferència de premsa a Barcelona
Aquest migdia, Camps ha fet una conferència de premsa al port de Barcelona davant de l’Astral, el primer vaixell d’Open Arms. Ha afirmat que l’ONG el pot utilitzar per a continuar actuant davant de les costes de Líbia, però en necessiten amb una eslora superior i que pugui encabir fins a 400 i 500 persones a la coberta.
Camps ha assegurat que l’ONG no té ‘res a amagar’ i per això han lliurat al jutjat tota la documentació i els enregistraments de la ràdio del dia del rescat. A més, ha denunciat que en cap moment van desobeir els guardacostes libis, ja que el naufragi era a 70 milles de la costa. I s’ha preguntat què feia una patrullera líbia navegant fora de les seves aigües territorials
Camps ha recordat que en els darrers dos anys Open Arms ha rescatat més de 54.000 persones a la Mediterrània. I ha lamentat que l’armada espanyola en cap moment s’hagi ofert per donar-los assistència. En la conferència de premsa l’han acompanyat la batllessa de Barcelona, Ada Colau, l’ex-president del Joventut Jordi Villacampa, el cantautor Joan Manuel Serrat i el periodista Jordi Évole.