17.10.2024 - 00:38
|
Actualització: 17.10.2024 - 08:06
The Washington Post · Per Anthony Faiola i Stefano Pitrelli
Roma · Itàlia va aprovar ahir la llei més restrictiva d’Occident contra la gestació subrogada internacional, que amenaça amb penes de presó i multes greus els futurs pares que utilitzin mares de lloguer a l’estranger. Els crítics asseguren que la mesura afectarà principalment les parelles homosexuals.
La gestació subrogada ja era prohibida a Itàlia, com en molts altres països, però l’esmena de la llei italiana va més enllà, i classifica aquesta pràctica de crim universal, com el terrorisme o el genocidi, sense fronteres.
Aquesta iniciativa és la més contundent de la primera ministra ultradretana Giorgia Meloni per a marcar amb un segell conservador la societat italiana i situa la gestació subrogada al centre de les guerres culturals d’Occident.
La llei, aprovada l’any passat per la cambra baixa i ratificada ahir al senat, també penalitza els ciutadans italians que treballin de metges, infermers o tècnics en clíniques estrangeres de fertilitat que facilitin gestacions subrogades.
Així i tot, aplicar la llei pot ser complicat. Fins i tot els defensors admeten que les parelles heterosexuals podrien registrar sense dificultats el seu fill a Itàlia. Per contra, un nadó en braços de dos homes serà un senyal evident per a les autoritats.
“Els qui no poden amagar això són les parelles homosexuals”, explica Alessia Crocini, cap de Famílies de l’Arc de Sant Martí, un grup contrari a la llei. “L’objectiu real és posar impediments als pares homosexuals.”
A Itàlia, les parelles del mateix sexe ja tenen prohibit d’adoptar, tant a escala nacional com internacional. Aquesta llei elimina l’última via perquè homes gais puguin formar famílies al país.
“És la natura qui ho decideix, no nosaltres”, va dir la senadora Susanna Campione, del partit Fratelli d’Italia de Meloni. “Esperem que els altres països segueixin aquest exemple. És una llei civilitzada que protegeix tant l’infant com la dona, perquè considerem que la gestació subrogada redueix la dona a una màquina reproductora.”
Després d’un debat intens de set hores, el senat va aprovar la mesura amb 84 vots a favor i 58 en contra.
Meloni, mare soltera que no s’ha casat mai amb el pare de la seva filla, ha promès defensar els valors de la família tradicional. El seu govern ha impedit que les parelles del mateix sexe registrin els fills i ha limitat l’atenció sanitària per a menors transgènere. A més, impulsa una llei de seguretat per a criminalitzar les protestes climàtiques i sindicals que bloquin carreteres o vies fèrries.
“És evident que la dreta vol enviar un missatge: no obrirem portes a nous drets, les tanquem”, va declarar el senador Alfredo Bazoli, del Partit Democràtic, que va votar contra la llei.
Els experts creuen que aquest moviment podria impulsar el debat sobre un tractat internacional que prohibeixi la gestació subrogada. El papa Francesc ha criticat aquesta pràctica com a “lloguer d’úters” i n’ha demanat una prohibició global. En un decret del 2023, 70 països van sol·licitar l’abolició universal de la gestació subrogada, i el Parlament Europeu la va equiparar al tràfic de persones.
Segons Léopold Vanbellingen, director de l’Institut Europeu de Bioètica, Meloni pot cercar una convenció internacional per abolir la gestació subrogada. Tot amb tot, admet que seria difícil sense un context polític favorable com el que podria oferir una administració Trump als Estats Units.
La Unió Europea té una posició més restrictiva que els EUA respecte de la gestació subrogada. Països com Alemanya i França la prohibeixen, i alguns, com Turquia, n’impedeixen les sol·licituds internacionals.
Segons Vanessa Brown Calder, del Cato Institute, la llei italiana és la més dura aprovada fins ara enlloc.
El govern italià nega que la llei s’adreci específicament a les parelles homosexuals, tot i que admet que “és més fàcil d’identificar dos homes amb un infant”. Jacopo Coghe, portaveu de l’organització conservadora Pro Vita & Famiglia, afirma que la gestació subrogada crea un mercat de nadons, independentment de qui n’abusi, i que tothom ha de ser penalitzat.
Tot i que la majoria de les 250 parelles italianes que recorren a la gestació subrogada internacional són heterosexuals, les parelles homosexuals són les més vulnerables davant la nova llei.
“És una llei repugnant”, diu Salvatore Scarpa, que, amb la seva parella, Luca Capuano, va tenir una filla amb una mare subrogada de Califòrnia. La parella pensa prosseguir la gestació del seu segon fill, malgrat les amenaces legals.
“No permetrem que els nostres fills creixin en un orfenat”, diu Scarpa. Tot i que tenen previst d’anar a França per evitar problemes, han decidit quedar-se al país mentre no “vinguin a endur-se” els seus fills.
Els juristes italians adverteixen que la llei és poc clara en aspectes clau, com ara el moment en què es comet el delicte: la signatura del contracte o el naixement? A més, l’accés a expedients mèdics a l’estranger per demostrar la implicació d’italians serà difícil.
Tot i que les autoritats de duanes no poden detenir sospitosos amb penes inferiors a tres anys, els casos poden ser derivats a la fiscalia, amb sancions greus si els acusats són condemnats. Els advocats adverteixen que les famílies viuran així amb la por constant de ser denunciades.
“Un pediatre o un veí que no accepti dos pares amb un fill podrien denunciar-los”, ha dit Vincenzo Miri, president de la Xarxa Lenford, una associació d’advocats que defensen els drets LGBTQ+.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges del Washington Post publicats en català a VilaWeb