05.04.2024 - 08:32
|
Actualització: 05.04.2024 - 10:23
Poques hores després de la pressió dels Estats Units a Israel, que li va dir que els atacs a treballadors humanitaris i la situació general a Gaza és inacceptable, el gabinet de guerra israelià ha aprovat l’obertura del port d’Asdod i del pas d’Erez, al nord de Gaza, com a mesura destinada a augmentar el flux d’ajuda humanitària. L’oficina del primer ministre d’Israel ha comunicat que també s’augmentarà la quantitat d’assistència que arriba des de Jordània cap al pas de Kérem Xalom, al sud.
“L’augment de l’ajuda evitarà una crisi humanitària […] i és fonamental per a garantir la continuació dels combats i aconseguir els objectius de la guerra”, diu el comunicat. El ministre de Seguretat israeliana, l’ultradretà Itamar Ben-Gvir, ha criticat l’anunci i ha dit que no s’ha aprovat per votació dins del govern perquè tant ell com altres membres de l’executiu hi estan en contra. De fet, Ben Gvir defensa que cal aturar els permisos per a l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza, a més de donar suport als polèmics plans d’invasió terrestres de la ciutat de Rafah, al sud de Gaza, i que serveix de refugi per a 1,5 milions de palestins.
Tant el president dels Estats Units, Joe Biden, com el secretari del Departament d’Estat, Antony Blinken, han demanat a Israel que prengui mesures “específiques, concretes i mesurables” per a “abordar els danys civils, el sofriment humanitari i la seguretat dels treballadors humanitaris”.
Ja fa gairebé cinc mesos que l’exèrcit d’Israel va llançar una ofensiva intensa sobre Gaza després dels atacs d’Hamàs del 7 d’octubre, que van deixar 1.200 morts i 240 ostatges, dels quals ja se n’ha alliberat un centenar. D’aleshores ençà, les autoritats palestines han denunciat una greu crisi humanitària i notificat la mort de més de 33.000 persones a Gaza, a les quals cal afegir vora 440 morts més a Cisjordània i Jerusalem Est per les accions de les forces de seguretat i de colons israelians.