L’exèrcit israelià irromp a l’hospital d’Al-Xifa en ple col·lapse del sistema sanitari de Gaza 

  • Hamàs acusa Israel d'atacar instal·lacions sanitàries per venjar-se del brutal assalt perpetrat pel grup el 7 d'octubre

VilaWeb
Forografia: Loay Ayyoub/The Washington Post

The Washington Post

15.11.2023 - 21:40
Actualització: 16.11.2023 - 02:28

The Washington Post · Sarah Dadouch, Hazem Balousha, Miriam Berger i Maham Javaid

 

L’exèrcit israelià va anunciar ahir de bon matí que duia a terme una “operació precisa i selectiva contra Hamàs” a l’hospital d’Al-Xifa, el complex mèdic més gran de Gaza, que acull d’ençà del començament del conflicte centenars de pacients i treballadors sanitaris, a més de milers de desplaçats.

El Ministeri de Sanitat de Gaza va assegurar que les Forces de Defensa d’Israel havien avisat que les seves tropes es disposaven a entrar al complex poc abans del començament de l’operació.

A mesura que les tropes terrestres israelianes han anat avançant del nord de Gaza cap al sud, els hospitals han quedat com més va més atrapats entre el foc creuat, i Al-Xifa, en particular, ha esdevingut un punt focal del conflicte. Israel al·lega que Hamàs fa servir els hospitals per ocultar la seva infrastructura –incloent-hi un suposat centre de comandament al subsol d’Al-Xifa–, alhora que fa servir els ferits i desplaçats que s’hi refugien com a escuts humans.

Hamàs, per la seva banda, acusa Israel d’atacar instal·lacions sanitàries per venjar-se del brutal assalt perpetrat pel grup al sud d’Israel el passat 7 d’octubre.

Abans-d’ahir, els Estats Units van secundar les acusacions d’Israel sobre Al-Xifa: “Tenim informació que Hamàs i el Gihad Islàmic Palestí han utilitzat alguns hospitals de la franja de Gaza, incloent-hi Al-Xifa, per ocultar i donar suport a les seves operacions militars i per retenir-hi ostatges”, va dir el portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units, John Kirby, que citava fonts de la intel·ligència nord-americana.

El dia abans, mentre els soldats israelians envoltaven Al-Xifa, el president nord-americà, Joe Biden, va demanar que els hospitals de Gaza fossin protegits.

Els pocs treballadors mèdics i humanitaris que encara queden al nord de Gaza –forçats a treballar en condicions com més va més precàries– neguen les acusacions que els milicians d’Hamàs els facin servir d’escuts humans.

A mesura que les forces israelianes penetren al cor de la ciutat de Gaza, tot prometent de destruir el grup militar Hamàs, l’afectació sobre els civils no fa sinó créixer. Molts dels hospitals que abans assistien ferits ara han tancat.

Divendres, una volta esgotades les reserves de combustible, els treballadors mèdics d’Al-Xifa van haver de tallar el subministrament elèctric a les incubadores i altres màquines de l’UCI. A primera hora de dimarts, en un vídeo difós per Aljazeera, s’apreciava una fila de treballadors mèdics vestits amb bates, amb expressions desconcertades, que caminaven precipitadament per una porta. Cadascun d’aquests treballadors bressolava amb cura un nadó prematur embolicat entre bolquers. Els nadons eren traslladats de la infermeria a un quiròfan que encara conservava una mica d’electricitat.

En aquesta fotografia del 24 d’octubre es veu l’hospital il·luminat amb els recursos d’emergència, enmig de la foscor de la Ciutat de Gaza (fotografia: Mohammed Saber).

La desintegració de les infrastructures de Gaza també fa que la informació sobre el conflicte, i la xifra d’afectats, sigui escassa.

“No hi ha cap ministeri que pugui donar-nos xifres”, diu Medhat Abbas, un dels directors del Ministeri de Sanitat de Gaza. Abbas explica que encara no ha pogut parlar amb els seus col·legues, molts dels quals són a Al-Xifa. “Hem hagut de deixar els cadàvers al carrer, així que ara com ara no es pot facilitar cap xifra”, afegeix.

La manca de combustible, tant als hospitals del nord com als del sud, ha interromput les comunicacions i fa impossible de continuar fent recompte dels morts. Els estralls dels combats també han degradat greument la xarxa de telefonia mòbil.

El ministeri va deixar d’actualitzar el seu recompte divendres passat, moment en què els morts es xifraven en 11.078, però calcula que ja han mort milers de persones més. D’ençà que el recompte s’aturà, hi ha hagut atacs al camp de refugiats de Jabalia i a Khan Iounis.

Kirby va declarar abans-d’ahir que el govern de Biden tenia converses amb els seus homòlegs a la regió sobre un possible acord per a l’alliberament d’alguns ostatges israelians i estrangers retinguts per Hamàs. Brett McGurk, coordinador del Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units per a afers del Llevant, ha viatjat fins al Llevant per seguir les converses entre els Estats Units, Israel i Catar, que actua com a intermediari d’Hamàs.

En el seu avenç cap a la ciutat de Gaza, les Forces de Defensa d’Israel van anunciar que havien pres l’edifici de l’assemblea legislativa i més instal·lacions del govern, com també una caserna general de la policia i una facultat d’enginyeria on –segons que deien– es fabricaven armes.

Basem Naim, funcionari d’Hamàs, va declarar a The Washington Post que la seu del govern de Gaza havia estat destruïda pels bombardaments israelians. “Intenten de crear l’aparença fictícia de victòria”, diu.

D’ençà de divendres, no es permet l’accés d’ambulàncies a l’hospital d’Al-Xifa, que ara acull unes 10.000 persones entre pacients, personal mèdic i refugiats. El portaveu del Ministeri de Sanitat de Gaza, Ashraf al-Qudra, diu que el director de l’hospital negocia amb funcionaris israelians per arribar a un acord sobre l’evacuació, però puntualitza que encara no s’ha arribat a cap resolució.

“Estem atrapats als edificis. No en podem sortir”, va dir Al-Qudra abans-d’ahir en declaracions per telèfon des d’Al-Xifa. “No hi ha res disponible a l’hospital: ni aigua, ni menjar, ni subministraments mèdics. Per això no parem de perdre pacients.”

Al-Qudra afirma que tres nadons prematurs han mort a conseqüència directa de la manca d’electricitat i de productes de primera necessitat, com ara l’aigua. I afegeix que 37 persones més han mort a l’hospital d’ençà de divendres.

Abans-d’ahir, la infermeria d’Al-Xifa s’havia buidat del tot, tal com es veia en unes imatges difoses per Aljazeera en què apareixia una sala plena d’incubadores buides. En un quiròfan que encara conservava una mica d’electricitat, els 34 nadons que hi romanien jeien embolicats en mantes de color verd blavós en tres llits, amb les seves petites extremitats agitant-se mentre gemegaven fluixet. Quatre d’ells havien nascut de mares mortes, segons Aljazeera.

The Washington Post no ha pogut verificar de manera independent aquests testimonis i imatges.

Dos nens ferits arriben a l’hospital Al-Xifa després d’un bombardament israelià l’11 d’octubre (fotografia: Loay Ayyoub/The Washington Post).

“No tenim inconvenient a evacuar els pacients. Però necessitem un pas segur. Encara no s’ha acordat cap lloc on allotjar els 650 pacients que tenim”, diu Al-Qudra.

Ara com ara, precisa, cap indret del nord de Gaza no és segur: el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament va declarar abans-d’ahir que havia rebut informes que el seu complex a la ciutat de Gaza havia estat afectat per l’impacte d’un projectil disparat des d’un tanc, si bé no va informar de víctimes. L’impacte va ser el segon incident d’aquesta mena en dos dies, segons l’agència, en al·lusió a un primer bombadament contra el complex dissabte. Israel no ha respost a les preguntes de The Washington Post sobre l’atac.

L’ONU calcula que hi ha centenars de milers de persones que romanen al nord de Gaza, o bé perquè no poden anar-se’n o bé perquè no ho volen. El Programa Mundial d’Aliments de l’ONU ha expressat preocupació per l’augment de la desnutrició i la fam al territori, una preocupació de la qual els treballadors mèdics s’han fet ressò durant setmanes.

Els Estats Units ha augmentat darrerament la pressió sobre Israel perquè pal·liï les conseqüències humanitàries de la invasió de Gaza. L’operació ha desencadenat protestes a tot el món per a demanar un alto-el-foc al territori.

El ministre d’Afers Exteriors, Eli Cohen, va dir en declaracions a periodistes israelians dilluns que l’exèrcit israelià disposava d’unes dues o tres setmanes per a dur a terme l’operació abans que la pressió internacional forcés un alto-el-foc a Gaza.

Israel va acordar la setmana passada pauses diàries per a permetre l’evacuació de civils per les rutes que decidís. Però els treballadors mèdics i els grups humanitaris han dit que les evacuacions no són possibles a causa dels combats al voltant dels hospitals.

Human Rights Watch considera que els atacs repetits d’Israel contra les instal·lacions, el personal i el transport mèdic a Gaza han de ser investigats com a crims de guerra. En un informe publicat abans-d’ahir, el grup amb seu a Nova York mostrava preocupació pel fet que “la desproporció en els atacs es magnifica en el cas dels hospitals”. I afegia: “Fins i tot, l’amenaça d’un atac pot tenir implicacions en massa de vida o mort per a pacients i cuidadors.”

Des de les pauses, unes 200.000 persones més han fugit en direcció al sud dels combats que assolen el nord de Gaza per un corredor obert per l’exèrcit israelià, segons que va informar abans-d’ahir l’oficina humanitària de l’ONU. L’exèrcit israelià qualifica el sud de Gaza de “zona més segura”, no pas de “zona segura”.

De fet, les condicions al sud disten molt de ser segures: els bombardaments continuen, els generadors d’electricitat dels hospitals també han deixat de funcionar i l’aigua potable escasseja com més va més.

L’agència de l’ONU per als refugiats palestins va dir dilluns que preveia que les seves operacions humanitàries s’aturarien al cap de 48 hores perquè se’ls acabarien les reserves de combustible. Els seus dos principals contractistes de distribució d’aigua a Gaza van cessar les operacions dilluns, cosa que va deixar 200.000 persones sense accés a aigua potable.

La Mitja Lluna Roja de Palestina va anunciar aquell mateix dia que el generador elèctric del seu hospital afiliat a Khan Iounis, al sud de Gaza, havia deixat de funcionar, i això feia perillar la vida de 90 pacients que hi rebien tractament i dels 9.000 desplaçats que s’hi havien refugiat.

A la Cisjordània ocupada, hi ha brots esporàdics de violència, amb enfrontaments a la ciutat de Tulkarm, on han mort set palestins pel cap baix, segons Reuters.

Les Forces de Defensa d’Israel diuen que duen a terme “activitats antiterroristes” a la ciutat, i que han aconseguit d’abatre “uns quants assaltants”. La Mitja Lluna Roja a Palestina, per la seva banda, va piular que una ambulància havia estat envoltada i inspeccionada per forces israelianes prop del camp de Tulkarm, i que un dels ferits que transportava el vehicle  havia estat detingut.

Balousha informa d’Amman estant, i Berger, de Jerusalem estant.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor