Israel i Hamàs admeten avenços en les negociacions per un alto-el foc-a Gaza i l’alliberament d’ostatges

  • Biden pressiona Netanyahu en la seva última setmana a la Casa Blanca

VilaWeb

ACN

13.01.2025 - 21:49
Actualització: 13.01.2025 - 22:36

Israel i Hamàs han fet avenços en les negociacions per un alto-el-foc a Gaza i l’alliberament d’un centenar d’ostatges en les últimes hores. En una compareixença de premsa de Jerusalem estant, el ministre d’exteriors israelià, Gideon Saar, ha afirmat que hi ha hagut alguns avenços en les converses que mantenen a Doha, a Catar. Per la seva banda, Hamàs considera que estan molt a prop d’arribar a un pacte amb Israel, segons ha explicat el mateix grup armat a la cadena CNN. En la seva última setmana a la Casa Blanca, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha augmentat la pressió al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, per a un alto-el-foc immediat a Gaza.

En una trucada el diumenge, Biden va apressar Netanyahu a tancar un acord d’alto-el-foc i d’alliberament dels ostatges ara que les “circumstàncies regionals” al Llevant han “canviat radicalment” després de l’alto-el-foc al Líban, la caiguda del règim de Bashar al-Assad a Síria i el “debilitament de l’Iran”.

Des de fa més d’un any, els EUA, Catar i Egipte proven que Israel i Hamàs arribin a acord d’alto-el-foc i d’alliberament dels ostatges que aturi la guerra d’Israel a Gaza. Arran de l’atac del 7 d’octubre del 2023 de Hamàs, que va matar mil dues-centes persones i en va segrestar dues-centes cinquanta, Israel va iniciar una guerra a Gaza que ha matat més de 45.338 palestins i ha desplaçat forçosament més d’1,9 milions de palestins, segons estimacions de l’ONU.

Punts de desacord

Segons ha explicat Hamàs a la CNN, encara hi ha elements de desacord, com la retirada d’Israel del corredor de Filadèlfia, una franja de territori entre Gaza i Israel. El grup palestí armat també discrepa sobre l’amplada d’una zona de seguretat en la frontera nord i est amb Israel. Hamàs reclama tornar als 300-500 metres de separació que hi havia abans dels atacs del 7 d’octubre, mentre que Tel-Aviv exigeix que s’ampliï fins a dos quilòmetres. A més, Hamàs vol un alto-el-foc permanent en comptes d’una aturada temporal de les operacions militars israelianes.

Davant l’optimisme entre les parts per un possible acord, alguns membres d’extrema dreta del govern de Netanyahu han mostrat la seva oposició a un pacte amb Hamàs. En un missatge a la xarxa social X, el ministre de finances israelià, Bezalel Smotrich, ha avisat que seria “una catàstrofe per a la seguretat nacional” d’Israel.

“No formarem part d’un acord de rendició que impliqui alliberar ostatges terroristes, aturar la guerra i destruir els avenços que s’han guanyat amb molta sang, i abandonar molts ostatges”, ha afirmat Smotrich, que defensa una “neteja de tota la Franja”, i l’ocupació per part d’Israel.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor