Israel ha fet atacs clandestins dins el Líban tot aquest darrer any

  • L'exèrcit israelià ha entrat setanta vegades al Líban, pel cap baix, aquest darrer any abans de la invasió començada aquesta setmana

VilaWeb
El cap d'estat major de l'exèrcit israelià, Herzi Halevi (esquerra)
The Washington Post
04.10.2024 - 21:40

The Washington Post · Bryan Pietsch, Miriam Berger

L’ofensiva terrestre que Israel ha començat al Líban ha estat precedida per desenes d’operacions secretes a la frontera durant aquest darrer any, segons que han reconegut les Forces de Defensa d’Israel (FDI). Segons Israel, cap soldat israelià no ha mort en aquestes operacions clandestines. Abans de l’atac començat aquesta setmana, els oficials israelians no havien reconegut l’existència d’aquestes operacions.

Malgrat això, observadors i analistes assumien àmpliament que Israel operava al costat libanès de la frontera i, de fet, a l’abril es va saber que quatre soldats israelians havien estat ferits per bombes de l’Hesbol·là. Però hi havia poques pistes de l’abast de les operacions, que van ser reconegudes oficialment dimarts per l’almirall Daniel Hagari, portaveu de les FDI.

Les forces israelianes han portat a terme més de setanta operacions aquest darrer any dins el Líban, segons un oficial de les FDI que parla amb la condició d’anonimat.

Israel assegura que l’Hesbol·là preparava un atac semblant al que Hamàs va llançar contra Israel el 7 d’octubre i afirma que un dels objectius de les FDI al Líban és evitar aquesta possibilitat.

Hagari va dir dimarts que les operacions clandestines, conduïdes “d’ençà del començament” de la guerra amb Hamàs arran de l’atac del 7 d’octubre, es van centrar a desmantellar la infrastructura de l’Hesbol·là prop de la frontera.

Les incursions no sembla que hagin alarmat a l’altre costat de la frontera, si més no, públicament. L’exèrcit libanès ha respost que no n’estava al corrent, i l’Hesbol·là no ha fet declaracions públiques. La força de pau de l’ONU al Líban tampoc no ha respost a les peticions de comentaris sobre aquestes revelacions fetes per The Washington Post.

Segons Hagari, les forces especials de les FDI van entrar en instal·lacions de l’Hesbol·là en “desenes de localitzacions”, on van recollir informació, van confiscar i desmantellar armes i van destruir infrastructures.

Entre les armes trobades, hi havia “armes avançades de fabricació iraniana”, segons que va dir Hagari. Hom creu que l’Hesbol·là és el grup més ben equipat entre les faccions que tenen el suport de l’Iran a la regió.

En una de les operacions, les tropes de les FDI van atacar una casa on es van trobar armes emmagatzemades a la planta baixa. Sota la casa hi havia un túnel de 150 metres, segons Hagari. La casa i el túnel van ser destruïts en atacs terrestres i aeris.

En una altra operació, es va descobrir una “xarxa de trinxeres” i un túnel subterrani connectat a un centre de comandament, magatzems d’armes i espais de descans per a milicians.

Durant l’operació, sempre segons la versió del govern israelià, també es va descobrir un mapa amb plans per a un suposat atac de l’Hesbol·là, informació que no s’ha pogut verificar de manera independent.

La Força Provisional de les Nacions Unides al Líban (UNIFIL), responsable de la línia Blava de separació entre Israel i el Líban, va dir dimarts que Israel havia notificat dilluns la intenció de dur a terme “incursions terrestres limitades” al Líban.

La UNIFIL va destacar que qualsevol incursió al Líban era “una violació de la sobirania i la integritat territorial del Líban”. I va afegir que era una violació de la resolució 1701 de l’ONU, que el 2006 que va establir que no podia haver forces estrangeres al Líban sense el consentiment del govern libanès. El portaveu no va respondre si la UNIFIL estava al corrent de les incursions anteriors i si ja representaven violacions similars de la resolució.

La resolució també exigia el desarmament de tots els grups armats al Líban i prohibia qualsevol “autoritat o armes [al Líban] que no fossin del govern libanès”. Hagari va dir que el Líban i la UNIFIL havien “fallat a l’hora de fer complir” la resolució, en referència a l’acumulació d’armament de l’Hesbol·là.

Revelar les incursions anteriors mentre comença la invasió terrestre permet a Israel posar en relleu la construcció d’una infrastructura ofensiva per part de l’Hesbol·là, té una funció eminentment de propaganda, segons Jonathan Lord, expert en seguretat del Llevant al Center for a New American Security, un think tank de Washington.

Amb el fet de “descobrir i explicar tota la infrastructura secreta que l’Hesbol·là ha construït al sud del Líban, clarament amb un propòsit ofensiu”, Lord diu que Israel “genera el suport públic necessari per a dur a terme aquesta operació terrestre i netejar-ho tot”.

 

 

 

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 05.10.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor