Islàndia declara l’estat d’emergència per risc d’erupció volcànica després d’haver registrat més d’un miler de terratrèmols en un sol dia

  • Les autoritats han desallotjat el municipi de Grindavík, on viuen gairebé 4.000 habitants, a causa del risc sísmic

VilaWeb
El volcà Fagradalsfjall, en una fotografia d'arxiu (imatge: Europa Press)

Europa Press / Redacció

11.11.2023 - 08:46
Actualització: 11.11.2023 - 11:08

L’autoritat de Protecció Civil d’Islàndia ha declarat l’estat d’emergència després d’un seguit de més de mil terratrèmols registrats aquestes darreres vint-i-quatre hores al sud-oest del país –el més gran dels quals ha estat de magnitud 5,2 en l’escala de Richter– que els sismòlegs temen que presagiïn una erupció volcànica imminent.

S’han registrat “canvis significatius” en l’acumulació de magma subterrani prop del poble de Grindavík, on viuen gairebé quatre mil habitants, segons l’Oficina Meteorològica islandesa (IMO). Arran d’això, la policia local i l’autoritat de Protecció Civil han decidit de desallotjar el municipi, tancar-ne totes les carreteres d’accés i declarar l’estat d’emergència al país.

“En aquest moment, no és possible determinar exactament si el magma pot arribar a la superfície i on. Hi ha indicis que una quantitat considerable de magma es mou en una àrea que s’estén de Sundhnjukagigum, al nord, fins a Grindavík“, ha dit l’IMO en un comunicat.

“La quantitat de magma involucrada és significativament més gran que no l’observada en les erupcions més grans de [el volcà] Fagradalsfjall. […] Apleguem més dades per calcular models que ens donin una imatge més precisa de la intrusió de magma”, ha explicat.

Milers de petits terratrèmols van començar a sacsejar la península de Reykjanes, on hi ha el volcà, a final del mes passat, i d’aleshores ençà se n’han registrat més de 24.000. El volcà és a uns 40 quilòmetres de la capital, Reykjavík, i va entrar en erupció per darrera vegada el 2021. Abans-d’ahir, la popular piscina geotèrmica Llacuna Blava, una de les principals atraccions turístiques del país, fou clausurada a causa del risc sísmic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor