05.09.2024 - 13:20
|
Actualització: 05.09.2024 - 13:51
La nova presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem espanyol, Isabel Perelló, s’ha estrenat amb un discurs d’obertura de l’any judicial en què ha protegit els jutges que incompleixen la llei d’amnistia. Perelló, en l’acte solemne d’avui a la seu del Suprem, acompanyada del rei Felipe VI, ha evitat de fer cap esment explícit de l’amnistia, però sí que ha fet referències indirectes a les crítiques que han rebut jutges com Pablo Llarena i Manuel Marchena, que s’han negat a aplicar-la als dirigents de l’1-O. No hi ha hagut cap missatge d’exigència als jutges a fer complir la llei i, en canvi, ha demanat “a les diferents forces polítiques i poders de l’estat” que “respectin la feina que fan els jutges i magistrats”. I els ha recordat: “Les possibles irregularitats que hi es poguessin produir […] tenen els seus mecanismes de correcció mitjançant les vies d’impugnació previstes en les lleis processals.” Ha dit que la crítica és admissible, però no pas “la desqualificació i l’insult”, i ha defensat la independència del poder judicial: “Cap poder de l’estat no pot donar indicacions ni instruccions sobre com ha d’interpretar i aplicar l’ordenament jurídic.”
Isabel Perelló ha rebut la benedicció del rei espanyol i de tota la plana major de la judicatura que ha assistit a l’acte d’obertura de l’any judicial, només dos dies després d’haver estat designada nova presidenta del poder judicial, a la fi d’un blocatge en la renovació de l’òrgan de govern dels jutges que ha durat pràcticament sis anys. I, en el seu discurs, força més breu i concís que no els dels seus predecessors, s’hi ha referit, tot assumint la situació delicada del funcionament de la justícia espanyola per l’acumulació de causes pendents per l’enorme quantitat de vacants que encara s’han de cobrir i que el nou CGPJ haurà d’encarar.
Però en la part més política del seu discurs ha fet pinya totalment amb la cúpula judicial en relació amb les crítiques per la inaplicació de la llei d’amnistia per part d’alguns jutges. Ha proclamat “la necessitat d’evitar atacs injustificats, que poden arribar a soscavar la legitimitat i la reputació de l’administració de justícia o dels seus integrants”.
Perelló fou designada nova presidenta del CGPJ amb l’aval no solament del sector afí al PSOE (és membre de l’associació Jutges per la Democràtica, més pròxima als socialistes), sinó també del sector afí al PP, que la veu prou allunyada dels designis de la Moncloa. Tant el sector més conservador del CGPJ com els seus companys en l’alta judicatura esperaven que fes algun gest d’allunyament envers el govern de Sánchez, i els ha correspost amb aquestes referències a la defensa de la independència judicial i contra la ingerència dels altres poders de l’estat.