Investigadors de l’Irta-Cresa troben pistes per a desenvolupar un vaccí per al nou coronavirus

  • S'han obtingut indicis sobre la proteïna implicada en el procés d'infecció

VilaWeb

ACN

28.01.2020 - 21:22
Actualització: 28.01.2020 - 23:00

Investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (Irta-Cresa) han fet avenços en la recerca d’un vaccí per al nou coronavirus, que ha provocat un centenar de morts i milers d’infectats a la ciutat xinesa de Wuhan. Els membres de l’institut català han participat en un dels primers estudis sobre el nou virus, i al costat de la resta d’investigadors internacionals han obtingut indicis sobre la proteïna implicada en el procés d’infecció. Aquesta proteïna podria ser útil, alhora, per obtenir l’antídot amb què combatre el coronavirus. La investigació s’ha publicat a la revista F1000Research.

L’equip, format per investigadors catalans i nord-americans, ha partit de la seqüència genètica del virus, publicada per diversos centres d’investigació d’arreu del món pocs dies després del brot de Wuhan.

El nou coronavirus és semblant a altres que ja existien, com el del Sars i el de la Mers, i partint d’aquí els científics ja sospitaven quina proteïna havien de cercar. Es tracta de la proteïna S, que forma part de l’embolcall de tots els coronavirus. A més s’ha identificat la regió concreta de la proteïna que seria clau per fer el vaccí.

Ara es tracta de ‘comprovar l’eficàcia’ d’aquestes molècules per veure si serien ‘bones candidates per fer una vacuna’, segons ha explicat Júlia Vergara-Alert, investigadora i veterinària de l’Irta-Cresa.

Encara no s’ha confirmat si l’origen del nou coronavirus és animal, però les prediccions de l’estudi apunten que els pollastres i les civetes (o gat d’algàlia) són els més sospitosos d’entre totes les espècies animals disponibles a les bades de dades de genomes, segons indiquen els investigadors.

‘Caldrà comprovar-ho experimentalment, tot i que no es descarta que hi hagi altres espècies d’animals potencialment susceptibles al nou virus’, ha afegit Joaquim Segalés, investigador de l’Irta-Cresa i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor