Qui és la X del Catalangate? Irídia obre una via amb Van den Eynde per a saber-ho

  • El centre de defensa dels drets humans assumeix la causa d'Andreu Van den Eynde i assenyala els noms de tres responsables directes de NSO

VilaWeb
13.11.2024 - 13:00
Actualització: 13.11.2024 - 13:28

Qui és la X de l’espionatge en massa contra el moviment independentista català amb Pegasus? Els seixanta-cinc noms de víctimes de l’espionatge d’estat amb aquest programari maliciós (i amb programaris semblants, com Candiru), comprovats per Citizen Lab el 2022 i corroborats per Amnistia Internacional, són la punta de l’iceberg d’una vigilància a gran escala i fora de control contra tot un moviment polític. Dos anys després, encara no hi ha explicacions de qui n’és el responsable ni de la magnitud real d’aquest espionatge. La majoria de les querelles de les víctimes del Catalangate que han denunciat el cas s’han encallat als jutjats, per l’obstrucció de la fiscalia i per l’opacitat tant de la legislació espanyola que regula el CNI com de l’entramat empresarial de NSO Group, el conglomerat responsable del desenvolupament i comercialització de Pegasus.

Un d’aquests casos és el d’Andreu Van den Eynde, advocat d’Oriol Junqueras, que fou espiat el maig del 2020, durant el confinament i quan discutia l’estratègia jurídica amb els seus col·legues que defensaven els altres presos polítics. Ara el centre per a la defensa dels drets humans Irídia ha assumit la causa de Van den Eynde i ha activat una estratègia per a determinar qui és la X.

Ara com ara, ha ampliat la querella que Van den Eynde va presentar i que el jutjat d’instrucció número 24 de Barcelona va admetre a tràmit el juliol del 2022. Aquella denúncia anava contra l’empresa israeliana NSO, per la responsabilitat que té en l’ús fraudulent i il·legal del seu programari per part de les autoritats espanyoles; i demanava que s’enviés una ordre europea d’investigació a Luxemburg per a obtenir informació de la filial luxemburguesa d’aquesta companyia. Però el jutge no ho ha fet. I ara l’equip legal d’Irídia hi insisteix, tot aportant al jutjat un informe pericial que exposa l’organigrama i el complex entramat empresarial amb què NSO penetra a la UE per a vendre-hi el Pegasus (als estats, que són els únics que suposadament el poden adquirir). I hi identifica els noms de tres responsables d’aquesta companyia contra els quals s’adreça també la querella de Van den Eynde.

Són Omri Lavie, fundador del grup NSO i membre de la junta directiva de la companyia i amb càrrecs en nou societats de les dinou que té el grup empresarial que s’encarrega de la comercialització de Pegasus; Shalev Hulio, també fundador de NSO i director general del grup fins el 2022, i amb responsabilitats també en empreses comercialitzadores del grup, que també fou investigat en la causa de WhatsApp contra Pegasus en la justícia nord-americana; i Yuval Somekh, que va tenir càrrecs directius en quatre societats del grup amb seu a Luxemburg durant el període 2016-2021, és a dir, quan el mòbil de Van den Eynde fou infectat.

Irídia demana que els tres nous querellats siguin citats a declarar en condició d’investigats i que si cal declarin per videoconferència de Luxemburg estant. I confia que aquesta nova informació mourà el jutge a engegar definitivament l’ordre europea d’investigació per a demanar la col·laboració de les autoritats judicials de Luxemburg, per a requerir a NSO informació que la companyia no revela, però que és cabdal, sobre les llicències del programari venudes a l’estat espanyol, els organismes amb qui es va tancar la compra, les condicions amb què es va fer i quin nivell de suport tecnològic i d’assistència van oferir a l’estat perquè espiés Van den Eynde (i la resta de víctimes del Catalangate). És a dir, mitjançant la determinació de la X de NSO, s’ha de poder saber quina és la X de l’estat espanyol sobre el Catalangate, qui en són els responsables.

Van de Eynde és, juntament amb Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas, un dels advocats espiats en el Catalangate. Penetrant en el seu telèfon mòbil, tenien accés a tot allò que contenia: no solament hi ha una vulneració de la intimitat, sinó també del secret professional, del dret de defensa, del secret de les comunicacions… Es tracta d’un cas de revelació de secrets. Vet aquí la base de la causa judicial que Irídia ha engegat.

Per a poder-ho fer, ha obert una campanya de donacions anomenada “Irídia vs Pegasus”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor