18.12.2022 - 21:40
|
Actualització: 01.02.2023 - 10:09
La mala maror dins el grup socialista del Parlament Europeu no para de créixer. La seva dirigent, l’espanyola Iratxe García, és a l’ull de l’huracà per la gestió del Catargate. Ara fa uns dies, la premsa francesa apuntava que estava “completament aclaparada” per la situació, fet que l’havia portat a deixar unes quantes reunions entre llàgrimes. De fet, dins la família socialdemòcrata, les delegacions francesa, alemanya, romanesa, sueca, danesa, neerlandesa i flamenca han reclamat, per activa i per passiva, que García assumeixi responsabilitats.
Ara per ara, no hi ha peticions formals perquè la dirigent del PSOE plegui, però cada dia que passa és sotmesa a més pressió. El darrer a assenyalar-la ha estat el dirigent del partit socialdemòcrata grec (PASOK), Nikos Androulakis. Cal recordar que l’ex-vice-presidenta del Parlament Europeu i implicada principal del Catargate, Eva Kailí, va ser escollida eurodiputada per aquesta formació.
En una entrevista, Androulakis, que també és eurodiputat d’ençà del 2014, ha explicat que es va reunir amb García a final de setembre i li va exigir que prengués “mesures dràstiques” en contra de Kailí, és a dir, que maniobrés per expulsar-la de la vice-presidència. A més, la va informar que en les pròximes eleccions europees ella no formaria part de la llista del PASOK.
Androulakis ha reconegut que va partir peres políticament amb Kailí l’estiu passat, quan va esclatar el cas Predator, una trama d’espionatge del govern grec a polítics i periodistes. El dirigent del PASOK n’era una de les víctimes, però Kailí, en declaracions públiques, va voler desinflar la polèmica i va dir que la vigilància i les escoltes eren habituals dins la Unió Europea i, fins i tot, va afegir que ella també n’havia estat víctima i que tampoc no n’hi havia per a tant.
Segons Androulakis, Kailí va assumir del tot l’argumentari del primer ministre, Kiriakos Mitsotakis, i del partit de govern, el conservador Nova Democràcia. “Era un cavall de Troia”, ha dit. De fet, Kailí era membre de la comissió Pegasus del Parlament Europeu i es va mostrar en contra d’enviar una delegació a Grècia per investigar la trama d’espionatge.
Malgrat tot això, Androulakis no va prendre represàlies contra Kailí fins que es va confirmar el seu paper en el Catargate, quan va ser expulsada del PASOK. “El procés d’expulsar algú del partit pot ser fàcil, però és molt difícil de fer el mateix en els grups polítics del Parlament Europeu, especialment si és vice-presidenta de la cambra”, ha declarat.
Així mateix, Androulakis diu que la formació no va ser més contundent amb Kailí perquè no volia desviar l’atenció sobre l’informe de la comissió Pegasus. “Es podria haver percebut com una debilitat”, ha afegit, i ha tornat a culpar Iratxe García de no haver fet res per apartar abans Kailí de la primera línia política: “En última instància, la responsabilitat recau en el lideratge del grup socialdemòcrata al Parlament Europeu.”
De l’engany al vincle personal
Aquests darrers dies, García ha concedit unes quantes entrevistes a mitjans de comunicació espanyols, en què ha dit que s’ha sentit enganyada i decebuda pels implicats en el Catargate, especialment per Kailí. “M’afecta personalment. Estic enfadada, decebuda. Mai vaig pensar que amb aquestes persones, a qui evidentment conec, amb qui he tingut relació durant molts anys, pogués passar això”, ha declarat a El País.
Certament, hi ha vincles entre García i l’ex-vice-presidenta del parlament. Més enllà de compartir grup al parlament, la cap de gabinet de la dirigent del PSOE, Laura Ballarín, tenia una relació molt estreta amb Eva Kailí i la seva parella, Francesco Giorgi (assessor de l’eurodiputat Andrea Cozzolino). Fins i tot havien compartit vacances a Menorca.
View this post on Instagram
Ballarín és membre del PSC i fa una dècada que treballa a Brussel·les. Primer, d’assessora, i ara, de mà dreta de García. En les eleccions europees del 2019 va ocupar el número 23 de la llista del PSOE, que encapçalava Josep Borrell. De fet, en cas que hi hagi una dimissió dins la delegació espanyola, haurà de decidir si accepta l’acta d’eurodiputada.