Ipcena denúncia l’augment ‘alarmant’ dels nivells d’Ozó troposfèric detectats a l’estació de mesurament de Juneda

VilaWeb

Redacció

11.08.2015 - 15:00
Actualització: 11.08.2015 - 16:17

Lleida (ACN).- Ipcena denuncia que entre els mesos d’abril i agost han augmentat de forma “alarmant” els nivells d’Ozó troposfèric detectats a l’estació de mesurament de Juneda (Garrigues), que ha superat en quatre ocasions el llindar que obliga a les administracions a informar a la població. Per això, l’entitat ecologista critica que ni Salut ni els ajuntaments propers ho hagin fet. Ipcena culpa d’aquest increment a la combinació de dos contaminants derivats de l’activitat industrial i del trànsit. L’entitat reclama la implementació d’un pla de millora de la qualitat de l’aire i que no s’autoritzi la instal·lació de noves empreses potencialment contaminadores a la zona.

L’estació de mesurament de l’Ozó troposfèric instal·lada al municipi de Juneda ha enregistrat entre el 7 d’abril i el 3 d’agost d’aquest 2015 fins a 71 episodis de superació del llindar màxim en què la UE considera que s’hauria de garantir la protecció de la salut humana. Aquest llindar s’estableix en valors superiors a 120 micrograms/m3 d’aire, que es poden superar amb una mitjana de vuit hores sostingudes durant un màxim de 25 cops l’any, fet que s’ha superat amb escreix, segons asseguren des l’Ipcena. Així mateix, també s’ha sobrepassat en quatre ocasions el llindar d’informació a la població fixat quan se superen els 180 micrograms/m3 d’aire, llindar que al 2014 no es va superar en cap ocasió a l’estació de Juneda.  

Des de l’entitat ecologista remarquen que l’Ozó troposfèric és un gas invisible que no té un focus emissor sinó que es forma per la combinació de dos contaminants precursors derivats de l’activitat industrial i del trànsit, els quals sumats a l’onada de calor d’aquest estiu tenir efectes en la població provocant problemes respiratoris i sensació de fatiga, especialment als nens i a la gent gran, a més dels adults amb problemes respiratoris. També afecta a les plantes provocant-los malaties i perjudicant el seu creixement.       

En concret, en el cas de l’estació de Juneda l’increment dels nivells d’Ozó troposfèric vindrien donats, segons Ipcena,  per la proximitat de l’N-240, que diàriament suporta el pas d’un volum considerable de camions, i per la presència d’indústries que porten a terme processos de combustió com ara la termosolar de les Borges Blanques i instal·lacions deshidratadores d’alfals, entre altres, segons el secretari general de l’entitat ecologista, Joan Vàzquez. A més, s’hi suma la proximitat -a uns 50 quilòmetres en línia recta- de la indústria petroquímica de Tarragona, que amb el vent de marinada també aportaria contaminants a la zona de Juneda i poblacions properes de les Garrigues, segons Vàzquez.

Des d’Ipcena remarquen que l’afectació no se centra només a Juneda, sinó que també es veuen afectats els veïns de localitats properes com ara les Borges Blanques i Castelldans. Per això, des de l’entitat ecologista critiquen que tot i que s’hagin superat els llindars d’informació a la població, des del Departament de Salut i des dels ajuntaments de la zona no se n’hagi informat a la població tal com estableixen les directrius comunitàries i insten a l’administració a fer-ho per tal que sobretot la població més vulnerable puguin perdre les precaucions necessàries.

Així mateix, Ipcena reclama la implementació d’un pla de millora de qualitat de l’aire per quan els nivells de contaminants de l’aire superin a la zona. Altrament, l’entitat reclama que n’ s’autoritzi la instal·lació de noves indústries que duguin a terme procés de combustió que contaminen l’atmosfera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor