IPC.- L’INE confirma que l’IPC va pujar fins al 2,6% a l’abril a Espanya pel turisme i el gas

  • Les fruites fresques retallen els seus preus un 3,5% en el mes, però són un 7,1% més cares que fa un any

VilaWeb
Redacció
12.05.2017 - 09:49

Les fruites fresques retallen els seus preus un 3,5% en el mes, però són un 7,1% més cares que fa un any

MADRID, 12 (EUROPA PRESS)

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 1% a l’abril respecte al mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins a situar-la en el 2,6%, tornant així als ascensos després del respir que va suposar la baixada dels preus al març, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’organisme estadístic, que confirma d’aquesta manera les dades avançades a finals del mes passat, ha explicat que en el comportament de la taxa interanual de l’IPC d’abril ha destacat l’encariment dels paquets turístics i dels serveis d’allotjament per la Setmana Santa, l’increment dels preus del gas i l’estabilitat dels preus de l’electricitat, enfront de la retallada que van experimentar un any abans.

L’IPC interanual va arrencar l’any en el 3%, la seva taxa més alta des d’octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%. Ara, a l’abril, ha tornat a pujar, de manera que la cistella de la compra és avui un 2,6% més cara que fa un any.

La d’abril és la vuitena taxa positiva que encadena l’IPC interanual després de vuit mesos en negatiu.

En el quart mes de l’any, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va incrementar cinc dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,6%, al mateix temps que la variació mensual es va situar en el 0,9%.

En termes mensuals, l’IPC es va incrementar un 1%, per sobre de les pujades experimentades a l’abril d’anys anteriors.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar tres dècimes a l’abril, fins a l’1,2%, situant-se 1,4 punts per sota de la taxa general de l’IPC.

LA SETMANA SANTA ENCAREIX ELS PREUS TURÍSTICS

En l’increment de l’IPC interanual d’abril ha influït la pujada en més de tres punts de la taxa del grup d’oci i cultura, fins al 3,4%, motivada pel major cost dels paquets turístics, així com l’increment en més d’un punt de la taxa d’habitatge, fins al 5,4%, causada per l’estabilitat dels preus de l’electricitat i l’encariment del gas, enfront de les baixades d’abril del 2016.

També va influir en l’augment de l’IPC interanual el grup d’hotels, cafès i restaurants, que va elevar vuit dècimes la seva taxa, fins al 2%, per l’increment de preus en els serveis d’allotjament derivat de la celebració de la Setmana Santa.

Per contra, a l’abril va destacar el descens de la taxa interanual de vestit i calçat en cinc dècimes, fins al 0,3%; la baixada de la taxa del transport fins al 6,2% per la menor pujada dels preus dels carburants respecte a abril de 2016, i la caiguda en tres desenes, fins a l’1,1%, de la taxa d’aliments i begudes no alcohòliques per l’abaratiment de les fruites fresques.

PUJADA MENSUAL DE L’1%

En termes mensuals, l’IPC va pujar un 1% a l’abril pels augments experimentats en els grups de vestit i calçat, oci i cultura, hotels, i transport, en contrast amb el descens en un 0,1% que va registrar el grup d’aliments per l’abaratiment de les fruites fresques.

Concretament, l’INE atribueix l’evolució mensual de l’IPC a l’increment en un 10,2% dels preus del vestit i el calçat per la nova temporada primavera-estiu; al repunt en un 1,5% del grup d’oci i cultura pel major cost dels paquets turístics en la Setmana Santa; a l’ascens en un 1% dels preus dels hotels per l’encariment dels serveis d’allotjament, i a l’augment en un 0,5% del transport per la pujada dels preus dels carburants.

PUGEN LES TAXES ANUALS DE TOTES LES COMUNITATS

Els preus van pujar a l’abril en totes les comunitats autònomes respecte al mes anterior. Els majors ascensos van correspondre a La Rioja (+1,4%), Múrcia (+1,3%), i Astúries, Comunitat Valenciana i Extremadura, totes elles amb un augment mensual de el 1,1%.

Els segueixen Andalusia i Madrid (+1%); Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, Galícia i País Basc (+0,9%); Aragó, Canàries, Castella i Lleó i Navarra (+0,8%) i, tancant la classificació Cantàbria, els preus de la qual van pujar un 0,6% respecte al mes anterior.

En termes interanuals, totes les comunitats van presentar taxes superiors a les de març. Les més elevades corresponen a Castella i Lleó, Catalunya i Galícia (+2,8%). La taxa interanual més baixa es dóna a Extremadura, amb un 2%.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor