L’IPC de Catalunya repeteix al 3,6% i supera de dues dècimes l’espanyol

  • Habitatge, hoteleria i aliments són els grans grups que continuen encapçalant les pujades del juny · Alguns serveis concrets, com els paquets turístics o les assegurances de cotxe i salut, mantenen uns ritmes d'alça difícilment justificables

Jordi Goula
12.07.2024 - 19:50
Actualització: 12.07.2024 - 22:09
VilaWeb

La taxa anual de l’índex de preus de consum (IPC) general al juny va ser del 3,4%. Això són dues dècimes menys que la taxa registrada el mes anterior. Un dels grups que més van destacar per la seva influència en el descens de la taxa anual va ser el transport, amb una variació anual del 2,7%, més d’un punt per sota de la del mes anterior. Aquest descens responia, majoritàriament, als preus dels carburants, que van baixar, enfront de la pujada del mateix mes de l’any passat. També va destacar el grup dels aliments i les begudes no alcohòliques, la taxa anual del qual va disminuir de dues dècimes, fins el 4,2%. Aquest comportament era causat, principalment, pel descens dels preus d’olis i greixos, que el juny de l’any passat havien pujat.

Per altra banda, entre els grups amb influència positiva, va destacar el lleure i cultura, la taxa anual del qual va augmentar de dues dècimes, fins el 3,0%. Aquest increment responia a les pujades dels preus dels paquets turístics, més elevades que el juny del 2023. I, finalment, la taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) es va mantenir en el 3,0%, la mateixa que la registrada al maig. Fins aquí, el contingut de la nota oficial de l’Institut d’Estatística espanyol (INE), publicada aquest matí.

Cal afegir que a Catalunya l’IPC ha estat dues dècimes més alt (3,6%) i la subjacent, també, del 3,3%. I, per epígrafs també hi ha diferències. Segons l’Idescat, tots els grups presenten taxes de variació positives. Els grups més inflacionistes són: habitatge (4,7%), hotels, cafès i restaurants (4,7%), begudes alcohòliques i tabac (3,9%) i aliments i begudes no alcohòliques (3,8%). Fixem-nos en la diferència dels aliments, que pugen menys a Catalunya, si bé la taxa és encara massa elevada. Cal dir que Catalunya és la segona comunitat de l’estat on més s’apugen els preus, darrere de Galícia (+3,7%) i al mateix nivell que les Illes.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació espanyol, Luis Planas, s’ha congratulat per la moderació de l’IPC dels aliments al 4,2% al juny, la qual cosa representa una reducció de dues dècimes, i ha dit que responia a la baixada de l’oli d’oliva. “Veiem que es va consolidant la línia de moderació i de baixada que ja havíem vist els darrers mesos. Pràcticament d’ençà del desembre del 2021 que som en una línia contínua de baixada”, ha assegurat. Després de les darreres dades ofertes per les organitzacions agràries aquesta setmana, Planas ha avançat que, tenint en compte les pluges de la primavera, s’esperava una “bona collita”. Però no tot s’acaba amb l’oli, com veurem de seguida.

El fet és que la taxa anual més alta entre tots els productes i serveis continua essent l’oli d’oliva (+53,7%), que, no oblidem, acumula un repunt del 191,2% d’ençà del gener del 2021, cosa que significa que el seu cost gairebé s’ha triplicat aquests darrers tres anys. Però, veritablement, puja menys, perquè el mes anterior va pujar al 62,8%.

Així i tot, hi ha més productes i serveis que destaquen per la pujada de preus i als quals els costa d’afluixar el ritme d’alça. Uns van directament relacionats amb el turisme, la qual cosa té la seva lògica, veient l’allau de viatgers que diuen que vindran a l’estiu i que els d’aquí també ens desplaçarem més. Al juny, van destacar les alces interanuals dels preus del transport marítim de passatgers (+26,9%), els paquets turístics estatals (+21,7%), els vols estatals (+12,3%) i els hotels (+9,3%). Són tots augments molt importants, i no sé si en tots els casos és justificat. Per exemple, en contraposició, els vols internacionals han baixat d’un 7,8%…

Dins els altres serveis, les quotes de subscripcions a canals de televisió han fet un gran salt (+15,4%), i, sense fer gaire soroll, les assegurances mantenen un ritme de creixement fortíssim, sobretot les del cotxe i les de la salut, del 10%. Curiosament, els mitjans tenim molta més tendència a parlar de la banca que no pas de les asseguradores…

I falten els aliments. Al marge del cas de l’oli, ja esmentat, destaca la xocolata, amb un augment del 12% arran de la pujada del preu del cacau. I, sobretot, resta un producte de temporada, la fruita, que puja d’un 14,4%, i els sucs de fruita i vegetals, d’un 18%. Aquest és un cas que cal mirar bé perquè, probablement, és el que més afecta la cartera de les famílies, en la compra del dia a dia.

Per una banda, segons la COAG, els preus al productor de la fruita al juny van baixar respecte del maig, si bé als del consumidor no van baixar tant. Això es veu més clar amb exemples concrets. En el cas de la nectarina, la diferència de preu que paga el consumidor i el que rep el productor ha passat de 4,3 vegades més al maig a 5,1 al juny. La síndria, de 3 vegades més a 4,4…

La raó de la pujada del 14,4% de l’IPC anual és que els preus es comparen amb els de l’any passat, en què els multiplicadors de preus pagats al productor agrícola eren menors dels d’enguany. Concretament, han passat de 4,0 vegades a 4,6, la qual cosa significa que els marges dels supermercats i dels esglaons intermedis de la cadena són avui superiors als de fa un any.

I, per altra banda, sembla que l’estiu comença amb bones sensacions al sector. Si més no, tot indica que les previsions són més bones. El president de l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM), Pere Prats, explicava aquesta setmana que les bones produccions de fruita de pinyol a les principals zones catalanes i espanyoles havien fet que s’hagués incrementat de mitjana un 10% el volum de producte disponible. “L’any passat, hi va haver gelades molt importants a la primavera i això va fer minvar molt la producció”, va dir. D’aquesta manera, hi ha un 11% més de préssecs, un 36% més d’albercocs i un 46% més de cireres, respecte de l’any passat, cosa que s’espera que es noti en el preu. En concret, preveu que baixin l’albercoc i les nectarines, i que es mantingui estable el préssec, el raïm i la pruna.

Segons que va afegir, passa igual amb la síndria i el meló, tot i que de manera molt més accentuada. “Tenim una normalització de preu respecte de l’any passat, quan hi va haver problemes amb la consolidació de la flor de les síndries i els melons”, va dir. I va sorprendre quan va afirmar que el meló s’abaratiria d’un 56% i la síndria, d’un 65%. En prenem nota i ho seguirem.

Per a aquest mes de juliol, no ens haurem d’estranyar si l’IPC torna a pujar. Per una banda, les pressions de la demanda turística encariran encara més alguns productes i, per una altra, el fet que el juliol de l’any passat només pugés d’un 0,2% fa pensar que ens podem allunyar una mica més de la mitjana europea, que, recordem-ho, ara com ara és del 2,5%, la qual cosa no és gens positiva per a la nostra economia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor