Investiguen per homicidi la residència de Premià de Mar on van morir 87 persones

  • La fiscalia acusa la direcció de provocar patiment gratuït per la desatenció dels residents

VilaWeb

ACN

06.04.2022 - 10:55
Actualització: 06.04.2022 - 12:55

El jutjat d’instrucció número 2 de Mataró investiga la direcció de l’antiga residència Ca n’Amell de Premià de Mar (Maresme) per un cas d’homicidi per imprudència professional després de la mort durant la pandèmia de 87 dels seus 200 residents.

La investigació s’ha obert a partir d’una querella de la fiscal en cap de Mataró, que acusa els responsables del centre d’haver provocat un patiment gratuït als usuaris de la residència, d’haver-los desatès i de no haver pres cap mesura per a evitar la situació que es va desencadenar al centre durant els mesos de març i abril de 2020. La residència, de fet, va ser intervinguda per la Generalitat el 17 d’abril d’aquell any davant un seguit d’irregularitats en la gestió del centre.

La intervenció de la Generalitat va arribar després d’una onada de mortaldat que inicialment fixava en poc més d’una vintena el nombre de víctimes. Fiscalia, però, eleva la xifra fins a 87 morts vinculades a la residència. 62 van morir al mateix centre, 24 en centres sanitaris on se’ls hauria traslladat i una darrera a casa seva.

En aquell moment, la Generalitat va apuntar a un seguit d’irregularitats i acusava la direcció de Ca n’Amell de no complir amb la normativa covid, de no garantir l’atenció continuada als pacients, d’errors en l’administració de medicació i de tractar els residents de manera irrespectuosa. Segons relata la Fiscalia, aquests dèficits en la gestió del centre ja es donaven abans del març de 2020 i es van veure incrementats exponencialment arran de la pandèmia.

Perd quinze quilos per no rebre l’alimentació necessària

La querella relata alguns casos, com un home que tot i necessitar oxigen se’l va trobar en un evident estat d’abandonament, amb deposicions al llit i sense l’oxigen requerit. D’una altra dona expliquen que va perdre quinze quilos perquè no rebia l’alimentació necessària. A una altra dona se li van negar els tractaments pal·liatius privant-la d’una mort sense patiment.

Amb tot, fiscalia acusa el director de la residència, la directora mèdica, així com qualsevol altra persona contra la que puguin aparèixer indicis de col·laboració en els fets durant la instrucció, dels delictes d’homicidi per imprudència professional i de lesions per imprudència professional i tracte denigrant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor