19.04.2022 - 10:37
Un grup d’investigadors ha identificat un tipus de cèl·lules, fins ara inadvertides, podrien ser les responsables d’algunes recaigudes de pacients amb un tipus de leucèmia, la limfoblàstica aguda de cèl·lules B (B-ALL). L’estudi ha estat dirigit pel doctor Pablo Menéndez, investigador de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, en col·laboració amb la Universitat d’Oxford i la de Salamanca i de clínics de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic, així com amb el grup Pethema.
Els resultats de la recerca, publicada a la revista especialitzada en hematologia ‘Blood’, tenen un alt valor clínic, ja que una anàlisi no massa complexa podria determinar la presència d’aquestes cèl·lules i anticipar el risc de recaiguda de la malaltia.
CD19 és una proteïna característica que es troba a la superfície dels limfòcits B, les cèl·lules immunitàries productores d’anticossos. Es considera un bon biomarcador per a la identificació de leucèmies de cèl·lules B i una diana terapèutica molt utilitzada en immunoteràpia.
De fet, el tractament amb immunoteràpies dirigides a CD19 ha aconseguit remissions completes de la malaltia en els darrers anys. Ara bé, també és comú trobar recaigudes, ja que hi ha cèl·lules que resisteixen a la teràpia i són capaces de reiniciar la malaltia.
En l’estudi, els investigadors han trobat que una població de cèl·lules que no tenen la proteïna CD19 ja està present tant en condicions fisiològiques com en pacients amb B-ALL. En aquests pacients, algunes de les cèl·lules CD19 tenen el mateix patró de mutacions que la leucèmia anterior i són part de la càrrega leucèmica però, en no mostrar CD19, no seran l’objectiu de les immunoteràpies. La seva presència podria ser responsable d’algunes de les recaigudes.