Investigadors gironins inicien els primers estudis clínics per tractar la diabetis amb intel·ligència artificial

  • Els assajos s'engloben dins l'estudi europeu PEPPER i compten amb pacients de la demarcació i de Londres

VilaWeb

ACN

19.02.2018 - 16:03
Actualització: 19.02.2018 - 16:50

Investigadors del grup de Nutrició, Emetabolisme i Salut de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i de l’Hospital Trueta han iniciat els assajos clínics del projecte Patient Empowerment through Predictive Personalised decision support (PEPPER). Es tracta dels primers estudis clínics per tractar la diabetis de tipus 1 mitjançant la intel·ligència artificial. Aquest projecte va néixer amb l’objectiu d’anar més enllà de les eines que hi ha actualment per oferir un sistema de suport de la presa de decisions personalitzat i aconseguir ‘simplificar’ el càlcul de la dosi d’insulina.

Els assajos clínics tenen una durada de quatre mesos i inclouen pacients de la Unitat de Diabetis Endocrinologia i Nutrició Territorial de Girona i de l’Imperial College de Londres (Regne Unit). Actualment, a Girona hi participen quatre pacients amb teràpia de dosi múltiple d’insulina administrada amb plomes injectores i tres pacients amb teràpia d’infusió subcutània d’insulina.

L’equip mèdic gironí està liderat per José Manuel Fernández Real i Mercè Fernández Balsells i el formen sis persones més. ‘La tecnologia portàtil avançada amb la intel·ligència artificial pot alleugerir les càrregues diàries de la gestió de la diabetis tipus 1’, assenyala el doctor Manuel Fernández. El que s’està creant és una eina per a ‘fer prediccions basades en dades en temps real, recopilades a partir de dispositius portàtils, amb l’objectiu d’apoderar les persones perquè s’administrin la medicació més fàcilment’.

D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar la salut del pacient i reduir costos. El PEPPER és un projecte de tres anys de durada, finançat pel Programa H2020 de la Comissió Europea sota la coordinació de la Universitat Oxford Brookes. Hi participen cinc institucions més de tres països de la Unió Europea: l’Imperial College de Londres, la Universitat de Girona, les companyies Romsoft SRL i Cellnovo Group SA, l’IDIBGI, el CIBEROBN i l’Hospital Trueta.

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta. Es va crear el juliol de 2005 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor