Investigadors espanyols desxifren el genoma complet de l’olivera

  • Investigadors de Barcelona i Madrid han seqüenciat per primera vegada el genoma complet de l'olivera, una fita que obre la porta a futurs estudis que serviran per millorar la producció d'oli i olives i per fer front a infeccions, com els atacs de bacteris (Xilella fastidiosa) i fongs (Verticillium dhailae).

VilaWeb
Redacció
28.06.2016 - 11:48

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

Investigadors de Barcelona i Madrid han seqüenciat per primera vegada el genoma complet de l’olivera, una fita que obre la porta a futurs estudis que serviran per millorar la producció d’oli i olives i per fer front a infeccions, com els atacs de bacteris (Xilella fastidiosa) i fongs (Verticillium dhailae).

L’estudi també ha comparat l’ADN de l’arbre amb altres varietats, com l’ullastre (olivera salvatge), i ha obtingut el transcriptoma, els gens que s’expressen per valorar quines diferències existeixen en l’aspecte de l’expressió gènica en fulles, arrels i fruits en diferents estadis de maduració, ha publicat la revista ‘GigaScience’.

El projecte ha anat a càrrec d’investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, del Reial Jardí Botànic de Madrid (Csic-RJB) i del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmic de Barcelona (CNAG-CRG), amb finançament íntegre del Banc Santander.

Aquest genoma ha generat una informació equivalent a més de 1.000 GBytes de dades, ha explicat l’investigador del CNAG-CRG Tyler Alioto, que ha destacat que han detectat més de 56.000 gens, “significativament més que els detectats en genomes seqüenciats de plantes relacionades i el doble que el genoma humà”.

HISTÒRIA EVOLUTIVA

Es tracta d’un dels primers arbres que es van domesticar en la història de la humanitat –fa uns 6.000 anys, calculen– i és considerat un emblema del Mediterrani, a més de tenir una gran importància en l’economia de l’Estat espanyol, que és el màxim productor d’oli d’oliva del món –amb un terç dels tres milions de tones que s’elaboren a l’any–.

Tot i això, fins ara es desconeixia el genoma de l’olivera, que regula per exemple les diferències entre varietats, mides i gust de les olives, així com per què són tan longeus, o les claus de la seva adaptació al secà.

Segons els científics, el següent pas serà desxifrar la història evolutiva de l’arbre, que va començar a l’Edat de Bronze un procés de domesticació a partir de l’ullastre, a l’est del Mediterrani, i que ha resultat en les oliveres actuals.

Això permetrà desentranyar les claus que li han possibilitat adaptar-se a condicions mediambientals molt diverses amb una extraordinària longevitat, ja que poden viure fins a 3.000 i 4.000 anys, fet que converteix l’olivera “gairebé en un monument viu”, ha afirmat Gabaldón.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor