Investigadors espanyols confirmen que va haver-hi sismicitat induïda en el projecte Castor

  • Investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) han presentat un estudi que confirma que va haver-hi sismicitat induïda en el projecte Castor, segons informa la institució.

VilaWeb
Redacció
20.06.2017 - 15:15

MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

Investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) han presentat un estudi que confirma que va haver-hi sismicitat induïda en el projecte Castor, segons informa la institució.

L’estudi relata que, el passat 2 de setembre de 2013, quan van començar les operacions d’injecció en la plataforma de gas Castor, situada 22 quilòmetres de la costa de Castelló i amb Vinaròs com a població més pròxima, van començar a registrar-se en la zona centenars de terratrèmols arribant alguns d’ells a una intensitat de III en l’escala EMS98. Açò va provocar, segons recorda la investigació, que les obres operacions es paralitzaren dos setmanes després.

Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid, en col·laboració amb la Universitat Federico II de Napolés, ha confirmat que les operacions d’injecció van desencadenar l’ocurrència de sismes en les proximitats de la plataforma. El treball reforça les aportacions realitzades el passat mes de maig pel MIT i la Universitat de Harvard, que van relacionar els tremolors amb la injecció del gas.

“L’inici de les operacions d’injecció de gas va vindre acompanyat d’un notable augment de la taxa de sismes en les proximitats del magatzem submarí, que se situava en una de les zones amb més baixa sismicitat de la Comunitat Valenciana”, expliquen les investigadores del Grup d’Investigació en Enginyeria Sísmica de l’ETSI de Topografia, Geodèsia i Cartografia de la UPM, Sandra Ruiz i Belén Benito.

L’objectiu del treball publicat va ser identificar variacions en diferents paràmetres sísmics que permeten descriure la sismicitat abans i després de la injecció de gas, així com els canvis que esta injecció va poder causar en el patró sísmic en la zona.

“També tractem de trobar indicadors que permeten predir l’evolució de la sismicitat associada a este tipus d’operacions per a garantir la seguretat de la població”, expliquen les investigadores.

Com a resultat del seu estudi, que s’acaba de publicar en Scientific Report (revista del grup Nature), els experts de la UPM i de la Universitat Federico II de Napolés van descobrir que existixen evidències clares de canvis en el patró de sismicitat abans i després de la injecció de gas, identificant-se dos grups de tremolors amb orígens diferents.

“El nostre treball mostra que la primera part de la sèrie sísmica està directament relacionada amb els esforços induïts per les operacions d’injecció en la plataforma Castor (sismicitat induïda). No obstant açò, la segona part de la sèrie s’associa a la possible activació d’una falla pròxima a causa dels canvis d’esforços locals com a conseqüència de l’augment de la pressió de porus (sismicitat disparada)”, relaten els investigadors del grup de la UPM.

El valor dels resultats obtinguts pels investigadors, que van utilitzar per al seu estudi dades exclusivament públiques registrades per la xarxa sísmica de l’Institut Geogràfic Nacional, radica que poden ser usats com a indicadors per a monitoritzar en el futur l’evolució d’una sèrie sísmica i detectar possibles canvis de “sismicitat induïda” cap a “sismicitat disparada” d’origen tectònic.

“L’anàlisi estadística de la variació temporal dels sismes que es registren durant operacions d’injecció o extracció de fluids pot ajudar a identificar ràpidament anomalies en la taxa d’ocurrència de sismes i en la distribució de magnituds i detectar així possible reactivació de falles pròximes que puguen generar sismes de major magnitud”, expliquen els investigadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor