04.06.2017 - 13:46
El Vhio participa a Chicago (Estats Units) al congrés anual d’oncologia
BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)
Un gran nombre d’investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (Vhio) participen aquests dies al congrés anual de l’American Society of Clinical Oncology (Asco), celebrat a la ciutat nord-americana de Chicago, en el qual han donat a conèixer avanços en el tractament contra el càncer.
Segons ha informat l’Hospital Vall d’Hebron en un comunicat, el director del Vhio i cap d’Oncologia Mèdica del centre, el doctor Josep Tabernero, presentarà el dilluns els resultats d’estudis en fase I-a i I-b d’un nou anticòs bioespecífic contra l’antigen carcinoembrionari i el receptor de cèl·lula T que s’ha testat con agent terapèutic, únic o en combinació amb atezolizumab.
Segons Tabernero, “la immunoteràpia ofereix armes noves per a l’arsenal existent” i s’està treballant ja en fàrmacs inhibidors de diferents punts de control de la cascada immunitària, més enllà dels coneguts.
En el camp del càncer de pulmó, la investigadora principal del grup de tumors toràcics i de cap i coll del Vhio, la doctora Enriqueta Felip, va donar a conèixer el dissabte els resultats d’un assaig clínic de fase I en el qual s’ha estudiat la seguretat i l’escalat de dosi de la combinació de ceritinib més nivolumab en pacients amb càncer de pulmó avançat de cèl·lules no petites.
En aquesta investigació han participat múltiples centres internacionals i, segons Felip, la seva innovació radica “en la combinació d’aquests dos fàrmacs: immunoteràpia i una teràpia dirigida inhibidora d’ALK”, la quinasa del limfoma anaplàstic.
En la sessió del càncer de mama celebrada el mateix dissabte, la investigadora principal del grup d’alt risc i prevenció del càncer del Vhio, la doctora Judith Balmaña, va presentar un estudi en fase II del que és coautora que investiga l’efecte del talazoparib, un inhibidor de poli ADP ribosa polimerasa (Parp), en pacients amb càncer de mama en estat metastàtic i portadors de mutacions en els gens Brca1 i Brca2.
Aquests codifiquen dues proteïnes que són clau en la resposta al dany de l’ADN i quan són defectuosos generen inestabilitat genètica, la qual cosa provoca un major risc de desenvolupar càncer de mama i d’ovari a una edat més primerenca.
L’estudi inclou pacients que han rebut tractament amb carboplatí o cisplatí i que no progressen immediatament sinó almenys vuit setmanes després i també a pacients que havien rebut tres o més línies de quimioteràpia, als que s’ha administrat Parp amb resultats “molt optimistes” que indiquen que una de cada quatre o cinc pacients que han rebut cisplatí previ responen bé el tractament amb talazoparib amb una toxicitat acceptable.
També en el Asco, aquest diumenge s’han presentat els resultats d’un estudi en fase III amb olaparib en pacients amb càncer de mama metastàsic amb mutació germial en Brca1 i Brca2 dirigit per Mark Robson en el Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York.
Aquesta investigació no s’ha exercit en el Vhio sinó en centres seleccionats sobretot als Estats Units però ha estat crític en tot el desenvolupament precoç i inicial del fàrmac.