22.02.2023 - 14:24
Un grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona ha coordinat un projecte internacional de desenvolupament d’un programari capaç de classificar els tipus de càncer de mama i predir-ne la probabilitat de metàstasi a partir d’imatges dels pacients.
L’investigador Domènec Puig, que encapçala el projecte i forma part del grup de recerca ITAKA del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la universitat, ha assegurat que la novetat principal del treball és que per “primera vegada es posa en comú l’anàlisi de les imatges radiològiques”; és a dir, les mamografies o les ressonàncies magnètiques, per una banda, i l’anàlisi de les imatges histopatològiques, per l’altra.
Segons que explica, l’anàlisi conjunta d’aquests dos tipus d’imatges “permet una predicció molt més acurada, avançar-se al màxim, precisar les característiques, la benignitat o malignitat i les possibilitats de metàstasis, d’expansió més enllà del pit, de recurrència”.
El projecte es divideix en deu subprojectes, cadascun desenvolupat per un dels socis i inclou les diferents fases del procés: l’anàlisi de les imatges radiològiques, l’anàlisi de les imatges histopatològiques, la predicció de les possibilitats de recaiguda combinant els dos tipus d’imatges i el disseny de la plataforma.
L’equip de la URV, concretament, s’encarrega del primer subprojecte, que té per objectiu “determinar el subtipus molecular de càncer de mama utilitzant imatges radiològiques multimodals”.
L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa també estan involucrats en el projecte, com també l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), que hi participa a través del Grup de Recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica.