08.05.2019 - 17:59
|
Actualització: 08.05.2019 - 18:07
Un equip liderat per investigadors de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB, UB-IEEC) i de l’Observatori de Besançon (França) ha descobert, analitzant les dades del satèl·lit Gaia, que a la Via Làctia es va produir un fort brot de formació estel·lar ara fa entre 2.000 i 3.000 mil milions d’anys.
En aquest procés haurien nascut més del 50% de les estrelles que han anat formant el disc galàctic. Aquests resultats es desprenen de combinar les distàncies, els colors i les magnituds d’estrelles mesurades per Gaia amb els models que prediuen la seva distribució a la Via Làctia. El treball s’ha publicat a la revista ‘Astronomy & Astrophisics’.
Els científics teoritzen que durant els primers 4.000 milions d’anys d’existència de la Via Làctia el ritme de formació d’estels es va alentir al ritme que s’acabava el gas que hi havia a l’inici. Però ara fa entre 2.000 i 3.000 milions d’anys, aquest fort brot de formació estel·lar, o ‘baby boom’ estel·lar, com l’anomenen, va invertir la tendència.
La fusió amb una galàxia satèl·lit de la Via Làctia, rica en gas, hauria pogut subministrar nou combustible i reactivar el procés de formació d’estrelles. Aquest mecanisme, afegeixen els responsables de l’estudi, explicaria la distribució de distàncies, edats i masses que es dedueixen de les dades proporcionades pel satèl·lit Gaia.