Investigadors catalans, més a prop d’evitar la metàstasi en el càncer de còlon

  • Han descobert la manera que la immunoteràpia pugui beneficiar els malalts d'aquest tipus de càncer

VilaWeb

ACN

14.02.2018 - 20:12
Actualització: 15.02.2018 - 16:07

La immunoteràpia –teràpies que activen el sistema immune conra cèl·lules canceroses– s’ha convertit en poc temps en un tractament molt eficaç d’alguns tumors com el melanoma o el càncer de pulmó. Ara bé, fins ara la majoria dels tumors de còlon semblaven insensibles a aquest tipus de teràpies. Un equip liderat per l’investigador ICREA Eduard Batlle a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha descobert que l’hormona TGF-beta és la responsable que el sistema immune sigui cec davant les cèl·lules tumorals de còlon.

L’estudi, publicat a la revista ‘Nature’, explica que si es neutralitza l’acció del TGF-beta, les cèl·lules del sistema immune aconsegueixen reconèixer el tumor, combatre el càncer i fins i tot prevenir l’aparició de metàstasis generades en fetge i pulmó per tumors que es desenvolupen en còlon en un model preclínic de ratolí que mimetitza la malaltia en humans. ‘Els resultats suggereixen que, fins i tot quan la malaltia es troba avançada, hem estat capaços de revertir-la. Ratolins que estaven en procés de morir, els hem curat i estan vius’, afirma Batlle.

Els pocs assaigs clínics d’immunoteràpia amb pacients portadors del subtipus de càncer de còlon més freqüent no estaven donant resultats positius i no es comprenia per què. L’article que publica ‘Nature’ demostra que, si es neutralitza l’acció de l’hormona TGF-beta, el sistema immune reconeix el tumor de còlon i s’aconsegueix combatre el càncer. Els investigadors també demostren que, combinat l’inhibidor TGF-beta amb immunoteràpies ja disponibles, l’efecte antitumoral es potencia i el sistema immune elimina de forma eficaç les metàstasis ja desenvolupades que podrien provocar la mort en poques setmanes.

Batlle assenyala que, en el cas de càncer de còlon, mai havia vist cap teràpia que fos capaç d’aconseguir el que fan els inhibidors i parla de resultats ‘espectaculars’. Amb tot, el líder de l’estudi adverteix que els pacients són molt més complexes i heterogenis que els models preclínics i que els tumors poden desenvolupar altres mecanismes. ‘Hi ha camí per a millorar i treballar en aquesta àrea, però estic convençut que hi haurà molts pacients que es beneficiaran d’aquesta teràpia’, afirma Batlle.

Entre el 40 i el 50% dels pacients amb tumor al còlon recauran en la malaltia en forma de metàstasi, amb tumors que es reproduiran en el fetge o pulmó principalment. Quan hi ha un diagnòstic de càncer de còlon en els estadis més avançats, els oncòlegs no tenen a la seva disposició tractaments eficaços que puguin curar el pacient. Aquest treball obre la porta que es desenvolupi el primer tractament basat en immunoteràpia per a pacients amb càncer de còlon metastàtic i per a aquells pacients amb mal pronòstic però que encara no han desenvolupat metàstasi. Els investigadors esperen els primers resultats en assaigs clínics en dos o tres anys.

Model mimètic en ratolins
El científic Daniele Tauriello, investigador postdoctoral i primer autor de l’article, va aplicar a ratolins de laboratori quatre de les mutacions genètiques més comunes presents en els tumors de còlon avançats. ‘La creació del model animal ens va portar quatre anys però vam encertar plenament’, ressalta Tauriello.

Després de comprovar la similitud amb els tumors humans agressius, van crear un biobanc d’organoids tumorals -minitumors en tres dimensions- per a poder introduir-los de forma controlada en ratolins immunocompetents. ‘Per estudiar el sistema immune, el tumor ha de ser de ratolí, d’una altra manera el seu organisme el rebutjaria’, explica. A través d’aquest model que mimetitza les principals característiques del càncer de còlon metastàtic desenvolupat en pacients, van poder estudiar com les cèl·lules canceroses aconseguien ocultar-se de l’acció del sistema immune.

Més enllà del càncer de còlon
Tot i que l’equip d’IRB Barcelona només ha experimentat en tumors de còlon, els investigadors sospiten que els inhibidors de TGF-beta podrien funcionar en altres tipus de càncers, que també tenen nivells elevats d’aquesta hormona.

‘Nature’ publica en el mateix número un altre estudi de la farmacèutica nord-americana Genentech que arriba a les mateixes conclusions que l’equip de Batlle investigant la manca de resposta a la immunoteràpia en pacients amb càncer de bufeta. Els científics de l’IRB Barcelona assenyalen que aquest estudi demostra que el descobriment pot anar més enllà del càncer de còlon. ‘Aparentment múltiples tipus de tumors utilitzen la mateixa estratègia, l’elevació dels nivells de TGF-beta en l’entorn, per fer-se invisibles al sistema immune. Aquests altres també podrien beneficiar-se de les immunoteràpies basades a inhibir l’acció d’aquesta hormona’, apunten els investigadors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor