29.11.2022 - 17:20
|
Actualització: 30.11.2022 - 12:56
El dia abans de la compareixença del ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande -Marlaska, al congrés espanyol per donar explicacions sobre la matança de Melilla, que va causar almenys vint-i-tres morts, una investigació de diversos mitjans de comunicació revela en un documentari que almenys una persona va morir en sòl espanyol. Això contradiu la versió del govern espanyol, que sempre ha negat que hi hagi hagut “cap fet tràgic” en el seu cantó de la tanca.
La investigació que publiquen els diaris el País, le Monde, der Spiegel i Enass, del consorci Lighthouse Reports, demostra que les persones aixafades a la frontera no van tenir assistència sanitària. Un dels trenta-cinc testimonis entrevistats assegura que una persona va morir del costat espanyol, mentre que a les imatges es veu els mateixos agents marroquins prenent el pols i confirmant la mort.
Aquesta persona identifica un amic seu com el mort que es veu al vídeo, en el qual es veuen agents marroquins arrossegant-lo des de la zona que s’ha identificat en la investigació com a espanyola.
Altres testimonis expliquen que “agents espanyols els van lligar les mans i els van entregar als marroquins, que els van colpejar després, malgrat la situació de perill a què es van enfrontar en ser retornats al Marroc”. Sobre això, la investigació esmenta que ha entrevistat funcionaris espanyols, que confirmen la ubicació “precisa” del costat espanyol de la frontera.
En aquesta línia, a principi de mes es va emetre un documentari de la BBC, que documentava les devolucions en calent i la violència policíaca per part del Marroc el 24 de juny i demostrava que algunes morts que, segons el discurs oficial, havien passat en terra de ningú, van ser en territori espanyol. Algunes entitats de defensa dels drets humans diuen que durant el 24 de juny hi va haver setanta morts per la violència policíaca.
El proppassat divendres el congrés espanyol va acollir el visionament dels vídeos entregats a la fiscalia i al Defensor del Poble. Els diputats de diferents partits polítics van reiterar les crítiques a Grande-Marlaska, a qui acusen de mentir en negar que es registressin “fets tràgics” a la part espanyola de la frontera.
El Consell d’Europa toca el crostó a l’estat espanyol pels fets de Melilla