10.07.2024 - 19:48
|
Actualització: 10.07.2024 - 23:01
Un grup d’investigador de la University College de Londres (UCL) ha publicat a la prestigiosa revista Nature un estudi sobre el debilitament dels corrents oceànics. Concretament, del conegut corrent del Golf.
El corrent del Golf és un corrent oceànic superficial que, transportant aigua tropical càlida, recorre la costa est dels Estats Units i travessa l’Atlàntic cap a Europa. Aquesta aigua allibera calor a l’atmosfera i tempera el clima a Europa, cosa que permet que algunes zones del nord d’Europa siguin habitables. Per exemple, a la mateixa latitud que en zones del Canadà on no es pot viure, a Europa hi ha països que tenen un clima molt diferent i molta població.
Ja fa molts anys que científics d’arreu del món alerten que el debilitament d’aquests corrents oceànics a conseqüència del canvi climàtic pot afectar greument el clima a l’hemisferi nord. Ara la investigació de l’UCL assenyala que fa uns 20.000 anys, en l’última edat de gel, el corrent del Golf era molt més fort que avui, perquè els vents provinents de l’Atlàntic Nord subtropical eren més potents que actualment. “En conjunt, l’efecte combinat de l’afebliment dels vents i la reducció de la formació d’aigües profundes podria afeblir significativament el corrent del Golf”, diu l’informe.
Això ha fet encendre els llums d’alarma de la comunitat científica. L’informe indica que, en cas de col·lapsar-se el corrent del Golf –una circumstància que en tot cas trigaria dècades a produir-se–, les temperatures mitjanes europees caurien entre 10 graus i 15, fet que afectaria greument l’agricultura.