21.07.2019 - 17:32
|
Actualització: 21.07.2019 - 20:22
El candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, afronta a partir de demà a les dotze del migdia, el debat d’investidura al congrés dels diputats mentre les negociacions contra rellotge amb Unides Podem per a arribar a un acord de coalició encara són obertes. Les parts tenen de termini fins dijous que ve, dia de la segona votació, per a ratificar un pacte que ha d’incloure un acord programàtic, la nova estructura de govern, el nombre de carteres i els noms dels seus titulars que tindrà a l’executiu el partit de Pablo Iglesias.
Divendres passat, Iglesias va acceptar el vet de Pedro Sánchez i va dir que renunciava a formar part del govern espanyol, bo i posant com a condició que Podem tingués un nombre de ministres proporcional als vots obtinguts a les eleccions del 28 d’abril i que fos el seu partit qui decidís els ministres que li correspongués, sense possibilitat de vet. Després de l’anunci d’Iglesias, PSOE i Unides Podem van començar ahir a negociar, segons que va revelar a la nit la vice-presidenta espanyola, Carmen Calvo.
Si es complissin les condicions d’Iglesias, Podem tindria un de cada dos ministeris. La setmana passada, fonts socialistes van explicar que, durant les negociacions, Iglesias havia exigit una vice-presidència social, les carteres de Treball i Hisenda i parcel·les de poder en l’àrea de Comunicació.
Després dels contactes d’ahir, els equips negociadors es reuneixen avui de manera discreta. L’equip de Podem és encapçalat per Pablo Echenique, i el dels socialistes, per Carmen Calvo, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero i la número 2 del PSOE, Adriana Lastra.
Tot i que Unides Podem havia renunciat a priori a ocupar els anomenats ‘ministeris d’estat’, com Interior, Defensa, Justícia i Afers Estrangers la negociació no és fàcil per la seva pretensió inicial de tenir influència en àrees com Treball o Hisenda, que vertebren qüestions fonamentals per a l’economia i l’estat del benestar, com la legislació laboral, la reforma de les pensions i la política impositiva.
En aquest sentit, Carmen Calvo deia que Podem havia frustrat, la legislatura passada, l’acord per a reformar les pensions, i que si bé era fàcil entendre’s en la política social, tenien grans diferències en el model territorial.
Les dues parts hauran d’acordar qüestions substancials com el nombre de vice-presidències i si alguna és ocupada per algun dirigent de Podem, com Irene Montero. Però també el nombre de ministeris, si s’incrementen les carteres per donar cabuda al nou soci i sobretot quines competències tindrà cada departament.
ERC I Bildu
Si els dos partits aconsegueixen de subscriure un acord, el camí perquè Sánchez es mantingui a Moncloa quedaria aplanat, atès que els independentistes d’ERC i de Bildu ja han avançat que no blocaran la investidura.
Fins divendres passat, el líder del PSOE només tenia garantit el vot favorable del diputat del Partit Regionalista de Cantabria (PRC), i amb 124 vots no era suficient per a sortir elegit demà en la primera votació, atès que necessita la majoria absoluta de la cambra, fixada en 176 vots.
En el cas que arribés a un acord amb els de Pablo Iglesias, Sánchez sumaria els 42 vots a favor de Podem i les seves confluències, en total 166 vots, però tampoc li valdrien per ser investit en aquest primer intent.
Més possibilitats en la segona volta
Sánchez hauria d’esperar 48 hores, fins dijous, quan podria tenir més possibilitats que la candidatura triomfés, perquè aleshores només li caldrien més vots a favor que en contra.
En aquest cas, l’abstenció, com a mínim, d’ERC i Bildu li assegurarien guanyar al bloc de la dreta (PP, Ciutadans i Vox), que reuneixen 147 vots, als quals caldria sumar els dos de Coalició Canària (CC) i dos d’Unió del Poble Navarrès (UPN).
El ple d’investidura, que tindrà lloc gairebé tres mesos després de les eleccions espanyoles, començarà a les dotze del migdia amb el discurs del candidat, que té un temps il·limitat per a exposar el seu programa polític de govern.
La sessió es reprendrà a les quatre de la tarda amb la intervenció dels grups de l’oposició, de més a menys, cadascun dels quals comptarà amb 43 minuts d’intervenció: 30 de discurs inicial, 10 de rèplica i 3 de contrarèplica. Es pressuposa que Sánchez els anirà responent un per un.