26.07.2024 - 21:40
|
Actualització: 26.07.2024 - 21:41
El pacte entre ERC i PSC per a investir Salvador Illa president de la Generalitat sembla imminent, amb el condicionant important que les bases dels republicans hauran d’acabar-lo validant. Tot plegat es podria esdevenir la setmana vinent, tot i que la guerra de rumors que fan circulars els uns i els altres situa una possible sessió d’investidura d’Illa la setmana del 5 d’agost. Si hi hagués aquest pacte, i si les bases d’ERC el ratifiquessin, hi hauria una sessió d’investidura que implicaria el retorn de Carles Puigdemont després de gairebé set anys d’exili, tal com es va comprometre a fer durant la darrera campanya. Seria un ple que s’escauria a començament d’agost, quan molta gent ja és de vacances i hi ha menys capacitat de mobilitzar el carrer. Però tant Junts per Catalunya com l’ANC tenen a punt els preparatius per a convocar els manifestants que acompanyaran Puigdemont en el moment de travessar la frontera.
Els diputats, els dirigents i tots els càrrecs i quadres de Junts per Catalunya fa temps que estaven avisats que no se’n podien anar de vacances gaire lluny durant aquest mes d’agost, en previsió que hi pogués haver la convocatòria d’un ple d’investidura i que s’haguessin d’activar de seguida per poder participar en una acció d’acompanyament del president, bo i sabent el risc que fos detingut per la vigència de l’ordre de detenció en contra seu. Junts fa avui un acte multitudinari als Banys i Palaldà (Vallespir), amb l’assistència confirmada de mil quatre-cents militants, en què Puigdemont farà un discurs en què és previst que reafirmi el compromís de tornar i expliqui el sentit d’aquesta tornada després de set anys d’exili.
No solament Junts, l’Assemblea Nacional Catalana també està preparada per mobilitzar-se per acompanyar Puigdemont en el retorn de l’exili. Segons fonts consultades per VilaWeb, la declaració política que va fer públic el secretariat de l’entitat a començament de mes sobre el retorn de Puigdemont avui és plenament vigent: “El reconeixement [de Puigdemont] esdevindrà defensa popular de la seva integritat si el poder judicial espanyol intenta arrestar-lo”, deia aquella declaració, que precisava, això sí, que calia “allunyar qualsevol ombra de partidisme en el plantejament de la seva tornada”.
Puigdemont va dir que tenia la intenció de fer-ho així, de donar un caràcter institucional i no de partit al retorn, i per això el va voler vincular a una sessió d’investidura al parlament, tant si era la seva com la d’un altre candidat a la presidència de la Generalitat. Manté aquest compromís i si a començament d’agost hi hagués una sessió d’investidura d’Illa, Puigdemont tornaria. És la situació més complicada del punt de vista de la mobilització popular de totes les que es van analitzar en la recent reunió a Waterloo entre els partits i les entitats independentistes. S’hi va parlar del retorn de l’exili de Puigdemont, i tots els qui hi eren van estar d’acord que havia de tenir un caràcter institucional i no de partit, tal com demanava l’ANC.
Hi havia unes altres opcions damunt la taula en el cas que no fos possible cap investidura abans del termini del 26 d’agost i que hi hagués una repetició de les eleccions, que serien el 13 d’octubre: segons diverses fonts consultades per VilaWeb, una opció seria la tornada poc abans de l’Onze de Setembre vinent, i una altra, el primer d’octubre vinent, coincidint amb el setè aniversari del referèndum. Però, en aquest darrer cas, seria més difícil de deslligar el retorn de Puigdemont d’un moviment de caràcter partidista, perquè seria pocs dies abans no comencés la campanya electoral. I el compromís dels assistents a la reunió de Waterloo era de donar suport al retorn del Puigdemont 130è president de la Generalitat desallotjat pel 155 i no al Puigdemont candidat.
Però la situació canviaria amb una investidura de Salvador Illa amb els vots d’ERC i dels Comuns a començament d’agost. El retorn de Puigdemont just abans de la investidura és vist amb preocupació tant pel PSC com per ERC, perquè podria alterar el ple i el podria arribar a fer impracticable. Sobretot si Puigdemont fos detingut abans d’arribar al Parlament de Catalunya i traslladat a Madrid i no hi pogués assistir: la imatge dels diputats d’ERC investint el candidat socialista que va aplaudir el 155 mentre el president de la Generalitat expulsat pel 155 és empresonat quan torna després de set anys d’exili i malgrat la llei d’amnistia seria, si més no, incòmoda.
Que això s’esdevingués a començament d’agost podria atenuar-ne l’impacte, tot i la mobilització prevista per a acompanyar Puigdemont en la tornada. Amb un acord tancat i ratificat per a investir Illa, durant la primera quinzena d’agost la decisió de quan convocar el ple recauria no pas en el president del parlament, Josep Rull, sinó en la diputació permanent, en què PSC, ERC i Comuns podrien fer valer la seva majoria per fixar la data que més els convingués.